Psihijatrijska bolnica Ugljan obilježila 60 godina postojanja

Psihijatrijska bolnica Ugljan obilježila 60 godina postojanja

UGLJAN – Psihijatrijska bolnica Ugljan u petak, 16. listopada, obilježila je 60. obljetnicu postojanja znanstvenim skupom “Specifičnosti palijativne skrbi u Dalmaciji: primorju, zaleđu i otocima”

Nakon dugogodišnjeg uspješnog djelovanja na širem području psihijatrijske skrbi, PB Ugljan među prvima u Dalmaciji, a vjerojatno i Hrvatskoj, uvela je palijativnu medicinsku skrb. O specifičnosti palijativne skrbi na skupu je govorilo nekoliko eminentnih stručnjaka, među kojima i mr. sc. Vitomir Višić, dr. med. koji je palijativnu skrb nazvao odgovorom na potrebe današnjice.

– Što više o tome razgovaramo, to je i svijest javnosti o tome veća. Skrb u palijativnom smislu riječi ne prestaje preminućem voljene osobe. Ona bi se trebala nastaviti i nakon toga sa zahvatima koji su potrebni obitelji u procesu žalovanja. To je vrsta medicine koja se nalazi u samim svojim korijenima, a koja obuhvaća smanjenje patnje, boli i tuge i koja je veliki civilizacijski, humani iskorak, istaknuo je dr. Višić.

Ravnatelj PBU doc. dr. sc. Mladen Mavar osvrnuo se na povijest bolnice, ukazao na sve nedostatke i prepreke na koje je osoblje bolnice nailazilo tijekom šest desetljeća rada, među kojima su i opskrba vodom te komunalna infrastruktura te se pohvalio i najnovijim financijskim uspjehom kazavši kako je bolnica fakturirala i više od planiranog iznosa te tako ostvarila dobit od 2,7 milijuna kuna.

Šezdeseta obljetnica PB Ugljan bila je i povod za potpisivanje Povelje o suradnji između Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sa Sveučilištem u Zadru, Zadarskom županijom i ugljanskom bolnicom.