Paška čipka i brački kamen dobit će zaštitu na svjetskoj razini

Paška čipka i brački kamen dobit će zaštitu na svjetskoj razini

PREKO – Europski parlament u ponedjeljak je sa 608 glasova podržao preporuku da se „zaštićene geografske oznake prošire na ručno izrađene tradicionalne proizvode kako bi se očuvalo lokalno kulturno nasljeđe i potaknuo rast“. 

Bio je to prijedlog Odbora za pravna pitanja koji od Komisije traži da što prije predloži jedinstven europski sustav geografskih oznaka za nepoljoprivredne proizvode, kao što su primjerice naša paška čipka i brački kamen. 

Zastupnik Tonino Picula još u travnju ove godine je govorio o potrebi proširenja ove oznake na plenarnoj sjednici te nakon toga poslao i prioritetno pitanje Europskoj komisiji. Upozorio je da „proizvođači paške čipke i bračkog kamena i klesarstva snose značajne materijalne štete jer su zaštićeni samo na regionalnoj ili nacionalnoj razini, pravnim okvirima koji su neusklađeni između država članica“. Tada je Picula ujedno pozvao na proširenje oznake zemljopisnog podrijetla na tradicionalne nepoljoprivredne proizvode kako bi autentični proizvodi koji u našoj kulturi postoje stotinama godinama, bili jednako adekvatno zaštićeni na EU razini baš kao što su primjerice krčki pršut, lički krumpir i baranjski kulen. (R. I.)
 
Fotografija Zadarski list