Lukoran: Kako su mještani i vatrogasci obranili kuće od vatre

Lukoran: Kako su mještani i vatrogasci obranili kuće od vatre

PREKO – Oko 14.15 Damir Korenov dobio je poziv poznanika iz marine u Sutomišćici s pitanjem što to gori u Malom Lukoranu? Pogledao je na terasu u smjeru sjeverozapada i ugledao dim. Paralelno s pozivom njegova supruga počela je vikati: “Gori, gori!”, a on se na motoru uputio pogledati, potvrdio požar telefonom supruzi, a odmah potom obaviješteni su vatrogasci. Bilo je to jučer oko 14.25.
 
Kako donosi Zadarski list, alarmirani mještani iza jedne kuće ugledali su dim i već se počeli organizirati, nositi vodu u kantama, dovukli su kućna crijeva, mlatili po vatri loptama, metlama, što god im je prvo došlo pod ruku. Damir Korenov, Toni Martinov, Ljubica Telac, Ines Korenov, Marin Grbas, Marino Sandalić, Silvijo Sandalić i dvoje njemačkih vikendaša iza čije kuće je dim prvo zapažen, na 30-ak metara udaljenosti, prvi su priskočili i doslovno u japankama obranili kuće od požara.
 
Međutim, jugo je tako stravično puhalo da se u pola sata, od malo dima, vatra brzo proširila u svim smjerovima i otišla iza kuća, zahvatila borovu šumu, crnike, masline na predjelu Trpinja te se počela širiti prema Velom Lukoranu.
 
Vatrogasci nemoćni
 
Desetak minuta po dojavi na terenu su bili i vatrogasci iz Preka, a brzo su stigli i vatrogasci iz Pašmana, koji su mogli samo konstatirati da su nemoćni, jer se zbog neprohodnog terena nisu mogli probiti do požara. Čekalo se kanadere.
 
Prvi air tractor došao je u 15.34, a dvadeset minuta nakon njega i dva kanadera koja su upućena s požarišta u Šibeniku.
 
– Vatra se proširila prema predjelu Punta na Velom Lukoranu, air tractori i kanaderi neprestano gase, a ljudi u Malom Lukoranu su se organizirali i pripremili da čuvaju požarište cijelu noć jer i dalje puše. Polijevamo vodu oko kuća jer je sve suho. Do kad će sve trajati, ne zna se, rekla nam je jedna mještanka.
 
Kako su na tom dijelu i stupovi električne energije, stanovnici Malog  Lukorana ostali su vrlo brzo nakon dojave o požaru bez struje.
 
Kanaderi su otišli oko 17.30, a četdesetak minuta poslije i air traktori. Ostalo je tinjajuće požarište koje je čuvala dežurna vatrogasna ekipa, skupa s mještanima, koji su se organizirali u dežurstva.
 
– Požar je stavljen pod kontrolu, na terenu su još uvijek vatrogasci koji natapaju rubove, s obzirom na jako jugo i visoku borovu šumu te da postoji bojazan da bi vjetar mogao rasplamsati vatru. Nakon nekog vremena jedan dio vatrogasaca će se povući, dok će ostati dežurstvo, rekao je, nakon što je požar već stavljen pod nadzor, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša.
 
Moguće uzroke požara ispitat će policija
 
Mještani koji su gledali kako se vatra približava njihovim kućama pitali su se zašto je od prve dojave do dolaska prvog air traktora na požarište trebalo čak sat vremena. Šoša kaže kako su zahtjev za zračnom potporom poslali u prvoj minuti požara te da je to pitanje za Ministarstvo obrane. No čini se da su jučer “pune ruke” posla imali i zračni vatrogasci.
 
– Dva kanadera gasila su požar oko šibenskog mosta od 14.30 do 15.55 kada su preusmjereni na Mali Lukoran. Tu ostaju negdje do 17.30, kada se preusmjeravaju na požarište kod Benkovca. Za air traktore odobrenje smo telefonski putem iz DUZS-a dobili već u 15.04 sati te je jedan poletio u 15.20, a drugi u 15.30 i tu su ostali djelovati do 18.09 sati, rekao nam je jučer pukovnik Marinko Karačić, zadužen za odnose s javnošću ZB Zemunik.