Obilježena 90. godišnjica Euharistijskog kongresa u Preku

Obilježena 90. godišnjica Euharistijskog kongresa u Preku

PREKO – U Pučkom otvorenom učilištu Dom na žalu u Preku, u nedjelju je održan simpozij posvećen 90. godišnjica Euharistijskog kongresa u Preku 8. rujna 1925. godine.

Prema riječima prof. dr. Šime Mihatova iz inicijativnog odbora simpozija, Euharistijski kongres bio je značajan događaj u povijesti Preka, koji je tada, nakon Rapallskog ugovora 1920., bio pod okupacijom Kraljevine Italije. 

– U vremenu snažnog odnarođivanja, ugroze vjerske i nacionalne svijesti, održavanje Euharistijskog kongresa sigurno je bilo motivirano snažnim vjerskim, nacionalnim i kulturnim razlozima. Preko je bilo domaćin više tisuća uzvanika i sudionika iz mnogih krajeva, pristaništa su bila prepuna svečano okićenih gajeta, brodova i parobroda, a i papa Pio XI. osobno se brzojavom obratio sudionicima kongresa. Snagom zajedništva, duhom vjere i nacionalnim ponosom, Preko se predstavilo kao “čuvar vjere i nacionalne svijesti” u tim teškim vremenima.

Na simpoziju je predstavljena kniga “Zadarska trilogija” mons. prof. dr. Jurjaj Batelja, čiji je drugi dio posvećen, među ostalim, i Euharistijskom kongresu u Preku, koji je, kako se moglo čuti, bio među prvima u hrvatskom narodu, a održao se uz proslavu tisućite obljetnice uspostave Hrvatskog kraljevstva. Tada je donesen i proglas u kojemu se ističe kako se to ne bi slavilo da se hrvatski narod nije držao katoličke vjere. Inicijator kongresa bio je župnik Mate Garković, kasniji zadarski nadbiskup, rodoljub kojeg su 1918. godine uhapsili Talijani zbog obrane narodnih prava.

U sklopu simpozija ing. Davor Klarin pripremio je izložbu starih fotografija Preka i fotokumentaciju održavanja Euharistijskog kongresa, koja se može razgledati do 14. rujna, a prigodni program izvela je Udruga žena Luzor. (R. I.)
 
Fotografije Mladenka Mašina