Uspješna humanitarna akcija: Kupnja novca u pola cijene

Uspješna humanitarna akcija: Kupnja novca u pola cijene

PREKO – Preški umjetnik Osman Hodža privukao je pažnju serijom performansa i humanitarnih akcija, a posljednja takva održana je ove subote u Zadru. Svi su željeli fotografirati kutiju punu novčanica na Narodnom trgu, a mnogi su ostali začuđeni jedinstvenom umjetnikovom ponudom, piše Zadarski list.

Naime, svatko tko je u kutiju donirao mogao je iz nje uzeti duplo od iznosa koji je ubacio. Mnogi su se pitali u čemu je “kvaka”, a mnoge – kad su dobili objašnjenje od umjetnika – nije previše pekla savjest da se okoriste ovom prilikom. Performans naziva “Prodaja novca u pola cijene” temeljio se na posezanju za dobrim u ljudima i njihovoj spremnosti da pomognu drugima. Sav prihod prikupljen ovim performansom bio je namijenjen u korist bolesnika psihijatrijske bolnice na Ugljanu.
 
– Cilj prodaje je privući pažnju medija kako bi se prezentirala jedna revolucionarna ideja koja bi mogla spasiti ne samo Hrvatsku već i cijeli svijet, rekao je umjetnik.
 
Iako je prolaznicima objašnjeno da mogu odlučiti ili donirati novac za bolnicu ili ubaciti u košaricu novac i dobiti dupli iznos, većina onih koji su sudjelovali odlučili su, umjesto pomoći, napuniti svoj novčanik. Jedna gospođa nije se libila za 400 kuna uzeti 800, a tek rijetki su ili odustali kad su čuli o čemu se radi ili pak odlučili donirati za bolnicu.
 
Ovo nije jedini ovakav performans. Početkom kolovoza u POU Dom na žalu isti je umjetnik organizirao humanitarnu aukciju apstraktnih fotografija Igra sa savješću. Riječ je o humanitarnoj aukcijskoj izložbi u kojoj se kupac fotografije, prema vlastitoj savjesti, obvezuje obećani iznos darovati osobi slabijeg imovnog stanja, i to prema vlastitu izboru. Fotografiju je dobiti osoba koja je ponudila najveći iznos novca, s napomenom da ga nije platila autoru, nego donirala osobama slabijeg imovinskog stanja. Ta je akcija prošla uspješno jer su sve fotografije pronašle svoje kupce.
 
UMJETNIK U POTRAZI ZA NOVČANICOM
 
Umjetnik Osman Hodža poslao je proteklog vikenda na adresu naše redakcije poziv za pomoć u potrazi za jednom novčanicom. Naime, nedavno je uokvirio jednu seriju novčanica od 10 do 1000 kuna i prodavao ih u pola cijene kao umjetničko djelo. Okvir je bio gratis, a pošto nijednu sliku nije prodao poklonio ih je po preškim kafićima da budu tamo izložene i potaknu sve posjetitelje na razmišljanje. 
Iz jednog kafića slika sa 100 kuna je odnesena, a kako su slike društveno dobro umjetnik je tražio da se slika ili izloži ili mu se vrati. 
– Tek nakon tri dana dobio sam sliku natrag i imao što vidjeti. Novčanica iz remek djela je izvađena, a stavljena je druga. Sve novčanice bile su numerirane. Tražim preko medija original novčanicu od 100 kuna sa serijskim brojem B2240281C i dajem za nju 1000 eura. Umjetnik želi da ga njegovo remek djelo nadživi. Molim vas pomozite mi da nađem tu novčanicu, poručio je Hodža. Ako je tko kojim slučajem u kafiću, trgovini ili negdje drugdje dobio baš ovu novčanicu ima priliku zaraditi 1000 eura.
 
 
Foto: Fabio Šimičev (Zadarski list)