Večeras premijera predstave Žrvanj života – priča o povijesti Preka

Večeras premijera predstave Žrvanj života – priča o povijesti Preka

PREKO – Jedan od najznačajnijih ovoljetnih kulturnih događaja u Zadarskoj županiji premijerno će se izvesti večeras (petak 7. kolovoza) s početkom u 20:30 sati na otočiću Školjić, a riječ je o predstavi „Žrvanj života“ koju redateljski potpisuje dramska umjetnica Milena Dundov. 

Sudjelovat će članice Udruge žena Luzor, KUD Preko, pjevački zbor Crkve sv. Cecilije i djeca, glumci amateri iz Preka. 
Robert Košta je scenograf, a Ivo Nižić oblikovat će svjetlo.

– „Žrvanj života“ priča je koja će nas vratiti u prošlost Preka, iskrice i sjećanja iz života koje su marljivo, prema molbi nadbiskupa Marijana Oblaka, skupljale Jelica Peranić i Verica Gregov. Tekst je star više od 50 godina, a u njemu sjećanja na život najstarijih Prečana iznose tadašnji 80-godišnjaci. Dakle, riječ je o crticama iz života o kojima ni današnji najstariji stanovnici Preka ne znaju baš puno. Bit će prikazane preške nošnje, vjenčanje, izvest će se Preško kolo… Bit će to priča u slikama, svojevrsni dokument prošlosti Preka. Izvest ćemo ga na Školjiću koji je u kulturnom, društvenom i vjerskom smislu srce Preka, najavljuje Milena Dundov, koja uz režiju, potpisuje i dramatizaciju teksta.

– Vrijeme je čovjeku često i prijatelj i neprijatelj. Nosi sobom zaborav i briše sjećanja koja ga čine prepoznatljivim u vremenu i prostoru. Živimo u vrijeme koje se jedva oslanja na prošlost, zaboravljajući sve osim gole materijalne stvarnosti, u kojoj duhovnost jedva diše pritisnuta sebičnim interesima pojedinaca. Zahvaljujući dvjema vrijednim ženama, Jelici Peranić – Baćovoj i Verici Gregov – Vukovoj, koje su zaboravu ukrale iskrice minulog vremena, pokušat ćemo dirnuti i Vaša srca, ne bi li naučili poštivati i ponositi se onim što nam je ostavljeno u baštinu, dodaje redateljica predstave.
 
Večerašnja premijera počinje u 20:30 sati, a za sve zainteresirane osiguran je prijevoz brodom do Školjića. 

„Žrvanj života“ reprizno će se izvesti u subotu 22. kolovoza, u sklopu manifestacije Otočna besida, u Jardinu.