Večer folklora u Kukljici

Večer folklora u Kukljici

KUKLJICI/PREKO – U susret Gospi snježnoj, u Kukljici je protekle subote održana 5. Večer folklora na kojoj su, uz domaćina i organizatora večeri KUD-a “Kukljica”, sudjelovali i Kulturna umjetnička društva “Sv. Ante” iz Nadina, “Branimir” iz Benkovca, “Sloga” iz mjesta Sikirevci i udruga “Luzor” iz Preka.

KUD “Kukljica”, domaćin i organizator ove večeri ugostio je folklorna društva iz Ravnih kotara KUD “Sv. Ante” iz Nadina i KUD “Branimir” iz Benkovca potom “KUD “Sloga” iz mjesta Sikirevci u Brodsko posavskoj županiji te otočku udrugu žena”Luzor” iz Preka.
 
Brojni posjetitelji imali su prilike uživati u bogatom programu folklorne baštine i tradicije izvornih pjesama i kola.
 
Posjetitelji su imali prilike uživati u raznolikom repertoaru pjesama i plesova Bukovice i Ravnih kotara koje su predstavili KUD “Sv. Ante” iz Nadina, a pogotovo u kolu uz tamburicu samicu i kolo uz cvitare odnosno usnu harmoniku.
 
KUD “Branimir” iz Benkovca izveo je koreografiju na Thompsonovu pjesmu ‘Geni kameni’ i nekoliko pjesma i kola također iz Bukovice i Ravnih kotara.
 
Bogat program folklorne baštine, tradicije izvornih pjesama Brodsko posavske županije kao što su ‘Oj curice šil dij daj’, ‘Oj svinjaru’, a i kola ‘Bećarac’ i ‘Šokačko kolo’, ‘Tanca’ i ‘Vesela je šokadija’ brojnim posjetiteljima uz instrumente bas, kontrabas prim, prim predstavili su KUD “Sloga” iz mjesta Sikirevci.
 
Udruga žena “Luzor” iz Preka povodom večeri foklora izvela je narodne pjesme mjesta Preka ‘Cviće moje’, ‘Daleko mi je biser jadrana’, ‘Jabuko rumena’ i ‘Konoba’.
 
KUD “Kukljica” otpjevao je stare kukljiške pjesme ‘Moj dragi pošao na ribanje’, ‘Divojka je pod borom zaspala’, ‘A ča je lipa moja mala’, a nakon spleta pjesama otplesali su kola ‘Kada obučem bilu košuljicu’ i ‘Od kada sam se na svit porodio’.
 
Svoje mještane najviše su obradovali tradicionalnim stupaškim kolom ‘Ja u kolu’, vrativši ih u dobra stara vremena kada su nekada takva kola bila svakodnevna pučka zabava. 
 
KUD “Kukljica” ovu godinu obilježava 25 godina svog rada, a ovo je bila 5. tradicionalna večer koju organiziraju u susret Gospi snježnoj.
 
Pokrovitelji večeri folklora su Općina Kukljica, TZ Kukljica i Zadarska županija. Sponzori su bili TN “Zelena Punta” i konoba “Stari mlin”.