Bolnica na Ugljanu obilježava 60. godišnjicu rada

Bolnica na Ugljanu obilježava 60. godišnjicu rada

PREKO – Već sada i u ovim ljetnim danima, zaposleni u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan na istoimenom otoku, užurbano pripremaju proslavu vrlo značajne i velike obljetnice – 60 godina rada koja će se održati sredinom listopada u Ugljanu i Zadru, piše Zadarski list.

Proslava “rođendana” organizira se u suradnji s Hrvatskim društvom za palijativnu medicinu jer će i dvodnevno obilježavanje ove okrugle obljetnice, započeti stručnim skupom pod nazivom: “Specifičnosti palijativne skrbi u Dalmaciji: primorju, zaleđu i otocima”.
 
Naime, ugljanska Psihijatrijska bolnica prva je u Hrvatskoj prošle godine otvorila Odjel palijativne skrbi u kojem se pruža njega umirućim pacijentima, odnosno bolesnicima koji boluju od neizlječivih bolesti.
 
– Upravno vijeće naše bolnice lani je donijelo odluku o otvaranju posebnog odjela – Odjela za palijativnu skrb koji za sada broji šest kreveta i stalno je pun. Vjerojatno ćemo se u skladu s mogućnostima i proširiti jer za takvom vrstom skrbi nažalost, uvijek postoji potreba. Mi smo i ranije skrbili o takvim pacijentima, ali se to nije tako tretiralo i na neki način kategoriziralo. Ti su pacijenti bili hospitalizirani na Odjel psihogerijatrije gdje su još osobe s demencijom i s psihičkim smetnjama, a svukupno taj odjel ima 50 kreveta – pojasnio je doc.dr.sc. Mladen Mavar koji je na mjesto ravnatelja ove zdrastvene ustanove imenovan prije četiri godine.
 
Za njegova mandata, Psihijatrijska bolnica čiji je osnivač Zadarska županija, jedna je od rijetkih koja se može pohvaliti da posluje u plusu što je u ovim vremenima doista vijest vrijedna medijske pozornosti.
 
– S postojećim paušalom kroz šest mjeseci ove godine poslovali smo s 558 tisuća kuna u plusu. Prefakturirali smo naše obveze prema Hrvatskom zavodu za zdrastveno osiguranje i ostvarili dobitak od milijun i 600 tisuća kuna. Uz povećanje limita HZZO-a, racionalizirali smo poslovanje, smanjili broj kadrova jer su neki otišli u mirovinu, neki na druga radna mjesta pa nismo zapošljavali nove ljude. Jednostavno počeli smo se ponašati jako odgovorno i racionalno – zaključio je Mavar otkrivajući “tajnu” pozitivnog poslovanja.
 
A nije tajna da u Psihijatrijskoj bolnici planiraju i mnoge građevinske zhavate na zgradi u smislu uređenja i opremanja prostora i nadogradnje, a za to će nastojati privući i što više sredstava iz EU fondova. U uređenju i modernizaciji kuhinje puno im je pomogla Zadarska županija s kojom, prema Mavarovim riječima, imaju sjajnu suradnju, a Grad im je omogućio i vrlo skoro otvorenje novih prostora na predjelu gradske četvrti Višnjik gdje će biti smještene dvije psihijatrijske ambulante i prostor za grupnu psihoterapiju.
 
Puno je toga učinjeno od davne 1955. godine kada je na mjestu bivšeg talijanskog logora, izgrađenog 1942. godine otvorena Psihijatrijska bolnica Ugljan, a utemeljila ju je Bolnica za duševne bolesti iz Vrapča budući da su tadašnje bolnice u Hrvatskoj bile prenapučene.
 
Kroz godine, šest postojećih jednokatnih paviljona je adaptirano, izgrađene su nove zgrade, uređen je okoliš. Prvi pacijenti su stigli iz bolnica u Vrapču, Jankomira, Popovače, Pakraca i Šibenika.
 
Na samom početku Bolnica je raspolagala s 200 kreveta, a nedostajalo je liječnika i ostalog stručnog medicinskog osoblja jer su i sami uvjeti života bili izuzetno teški na tada izoliranom otoku. Od tada do danas na mjestu prvog čovjeka Psihijatrijske bolnice izmijenilo se i sedam ravnatelja koji su svaki za svoje strane, u vremenu i uvjetima u kojima su živjeli i radili, dali svoj doprinos razvoju ugljanske Psihijatrijske bolnice.