Znanstvenim skupom o ribarstvu započele Kaljske ribarske noći

Znanstvenim skupom o ribarstvu započele Kaljske ribarske noći

PREKO/KALI – Znanstveno-stručnim skupom o ribarstvu, trinaestim po redu, u petak je u Kalima počela manifestacija „Tunuara – Kaljske ribarske noći“. Prema riječima domaćina, načelnika Općine Kali Duška Vidova, u najribarskije mjesto na Jadranu, čija flota danas broji 40-ak brodova, s posadom od oko 400 ljudi, prije nekoliko dana stigla je vijest koja se dugo čekala.

– Ministarstvo graditeljstva 28. srpnja izdalo je lokacijsku dozvolu za dogradnju ribarske luke u Veloj Lamjani, što će sigurno biti dodatni vjetar u leđa u razvoju ribarstva u našemu mjestu, naglasio je Vidov te dodao da je cilj dvodnevne manifestacije, koja je prvi put održana daleke 1968. godine, očuvanje maritimne kulture i ribarstva kao tradicionalnog zanimanja te promocija konzumiranja ribe.

Znanstveno-stručni skup otvorio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina osvrnuvši se na aktualno stanje u ribarstvu i na trajnu  obustavu ribolovnih aktivnosti, tzv. scraping, mjeru koja se financira iz Europskog fonda za ribarstvo.

– Izabrano je 17 brodova koji su najbolje zadovoljavali uvjete raspisane natječajem vrijednim pet milijuna eura. Još 37 brodova također zadovoljava uvjete, ali zbog nedostatka novca predviđenog u ovom krugu, neće sada ići u rezalište nego ćemo pričekati novi natječaj 2016. godine. Korisnici mjere dobili su privremene odluke, imamo žalbeni rok koji moramo ispoštovati i tada ćemo napraviti konačnu listu. Očekujem da će prvi brodovi u rezališta krenuti najesen, rekao je ministar Jakovina. Najavio je i Operativni plan za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020. iz kojega će Hrvatska moći povući 340 milijuna eura.

Komentirajući najnoviji zahtjev Znanstveno-tehničkog i ekonomskog odbor za ribarstvo Europske komisije da se u zoni Sjevernog Jadrana, odnosno cijelog Jadranskog mora od Crne Gore naviše, smanji obalni ribolov od 50 do 60 posto, što bi, čulo se na skupu, značio smanjenje preostale flote za dodatnih 70 posto, pomoćnik ministra Ante Mišura poručio je kako se izrađuje posebna strategija te da su započele javne konzultacije u koje bi bilo dobro da se uključi što veći broj ribara. (R. I.)

– Plava riba čini 80 posto od ukupnog ulova naših ribara i takav zahtjev nama je jednostavno neprihvatljiv. Imamo argumente zašto to ne prihvaćamo i borit ćemo se protiv tog zahtjeva, komentirao je ministar Jakovina, a prema riječima pomoćnika Mišure, po kvotama koje predlaže Europska unija, mi bismo dobili 4000 tona samo inćuna i 30-ak tisuća tona srdele, što bi bio krah našega ribarstva. Pojasnio je kako time ne bi bilo zahvaćeno samo područje ribolova, nego i prerada i uzgoj tuna.

Osim stručnjaka koji su razgovarali o problemima kod iskrcaja i vaganja sitne plave ribe, stanju obnovljivih resursa u Jadranu, s osvrtom na priobalni ribolov, poseban gost znanstveno-stručnog skupa, koji je organiziran trinaestu godinu zaredom, bio je general Ante Gotovina, vlasnik tvrtke Pelagos net farma, koja se unatrag dvije godine bavi uzgojem tune pokraj otoka Vrgade.

Zamoljen da komentira trenutačno stanje u ribarstvu, general Gotovina najprije nije želio davati izjave, da bi potom rekao kako njegov posao ide dobro, a u Kalima je zato da bi se družio s prijateljima ribarima.

– Došao sam u posjet prijateljima koji surađuju s nama i, na kraju krajeva, došao sam u moje bodule. Ribarski posao uvijek je težak, ali najvažnije je da administracija postavi jasan okvir i to je ono što ona radi, to je važno za nas, dodao je.