Kolovoz prepun raznovrsnih događanja

Kolovoz prepun raznovrsnih događanja

PREKO – Turistička zajednica Općine Preko, POU Dom na žalu, brojne građanske udruge i sportska društva za kolovoz su priredili raznovrstan sportski, zabavni i kulturni program u svim mjestima.

Početak mjeseca obilježit će već tradicionalni Turnir u nogometu na mali goli u Lukoranu. Kao i prijašnjih godina, teren je postavljen na rivi, u Punti, dimenzija 17×9 metara, i igra se na mantinele. Kotizacija je 400 kn po ekipi, nagrade su 3000 kuna za prvo, 2000 kuna za drugo, 1000 kuna za treće i utješna nagrada za četvrto mjesto. Uz novčane nagrade, tri najbolje ekipe dobivaju pehar i medalje, a dodijelit će se i pojedinačne nagrade za najboljeg strijelca i igrača turnira. Finalna večer bit će 4. kolovoza, nakon koje slijedi zabava do ranojutarnjih sati.

Slijede Turnir na košu, Kariolada i regata batela u Poljani, od 2. do 31. kolovoza na katu galerije POU Dom na žalu moći će se razgledati retrospektivna izložba preškog  kipara Anselma Dorkina, a već sutradan, 3. kolovoza, održat će se jubilarna, 25. pjesnička manifestacija Večer na Brižićevin dvouru. 

Grupa Vatra nastupit će u Preku 4. kolovoza, a 5. kolovoza održat će se tradicionalni plivački maraton Preko – Zadar. Jedan od najznačajnijih ovoljetnih kulturnih događaja premijerno će se izvesti 7. kolovoza na Školjiću, a riječ je o predstavi „Žrvanj života“ koju redateljski potpisuje dramska umjetnica Milena Dundov. Sudjelovat će članice Udruge žena Luzor, KUD Preko, pjevački zbor Crkve sv. Cecilije i djeca, glumci amateri iz Preka. Robert Košta je scenograf,  a Ivo Nižić oblikovat će svjetlo.

– „Žrvanj života“ priča je koja će nas vratiti u prošlost Preka, iskrice i sjećanja iz života koje su marljivo, prema molbi nadbiskupa Marijana Oblaka, skupljale Jelica Peranić i Verica Gregov. Tekst je star više od 50 godina, a u njemu sjećanja na život najstarijih Prečana iznose tadašnji 80-godišnjaci. Dakle, riječ je o crticama iz života o kojima ni današnji najstariji stanovnici Preka ne znaju baš puno. Bit će prikazane preške nošnje, vjenčanje, izvest će se Preško kolo …. Riječju, bit će to priča u slikama, svojevrsni dokument prošlosti Preka. Izvest ćemo ga na Školjiću koji je u kulturnom, društvenom i vjerskom smislu srce Preka, najavljuje gospođa Dundov, koja, uz režiju, potpisuje i dramatizaciju teksta.

„Žrvanj života“ reprizno će se izvesti 22. kolovoza, u sklopu manifestacije Otočna besida, u Jardinu. U tijeku kolovoza u Preku će se održati tradicionalna Bijela noć, na kojoj će 8. kolovoza nastupiti Jelena Rozga, 10. kolovoza svoju će feštu imati stanovnici Lukorana i Ošljaka, a 14. kolovoza rezerviran je za Priješku legricu, sportsko-zabavnu manifestaciju u sklopu koje će se održati turnir u boćanju,vaterpolo utakmica i večernji koncert Joleta. Od 9. do 22. kolovoza u POU Dom na žalu bit će postavljena izložba Bogdana i Konstatina Mogileskija u sklopu koje će se održati radionica izrade ikona, a 23. kolovoza izložba polaznika ljetnog tečaja osnova fotografije Senka Sorića.