Preminuo don Srećko Frka Petešić, pogreb u Salima

Preminuo don Srećko Frka Petešić, pogreb u Salima

ZADAR – Poznati svećenik Zadarske nadbiskupije don Srećko Frka Petešić preminuo je u zadarskoj bolnici u 74. godini života i 49. godini svećeništva. Dugogodišnji paški nadžupnik i dekan don Srećko Frka Petešić posljednjih nekoliko godina vršio je dužnost ravnatelja Svećeničkog doma i župnika Radovina.

Don Srećko je 16 godina (1998. – 2008.) bio župnikom župe Uznesenja BDM u Pagu. Za to je vrijeme obnovio zbornu pašku crkvu, svetište Gospe od Starog Grada, crkve Sv. Frane i Sv. Jurja, pa mu je Grad Pag dodijelio povelju počasnog građanina kao znak počasti i priznanja za naročite zasluge u obnovi sakralnih i kulturnih objekata u Gradu Pagu.
 
Don Srećko je rođen u Salima 15. listopada 1941., a za svećenika je zaređen u Zadru, 29. lipnja 1966. Bio je župnik u Malom Ižu, Velom Ižu, Ninu, Zatonu, Vrsima, Zadru – Bezgrešno začeće BDM; vjeroučitelj u Nadbiskupskoj srednjoj školi za spremanje svećenika, poslužitelj Kožina; župnik i upravitelj Dikla, Paga, gdje je bio dekan Paškog dekanata. Godine 2001. imenovan je kanonikom Stolnog kaptola sv. Stošije u Zadru, a 2008. godine imenovan je župnikom Radovina i ravnateljem Svećeničkog doma – ustanove za uzdržavanje klerika i drugih crkvenih službenika. Od 2011. godine bio je član Svećeničkog vijeća.
 
Organizirani prijevoz brodom ljudi koji žele ispratiti pokojnog don Srećka je u četvrtak, 30. srpnja. Polazak putnika i prijevoz lijesa za Sali je iz stare luke na Poluotoku u 16 sati, a povratak nakon ukopa. Redovna linija za Sali je u 15.30 sati, a povratak redovnom linijom u 20.45 sati. Sprovodni obredi započinju misom zadušnicom u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Salima na Dugom otoku. Don Srećko će prema vlastitoj oporučnoj želji biti pokopan u obiteljskoj grobnici na saljskom groblju kod župne crkve gdje su i zemni ostaci njegovih roditelja.
 
Foto: Zadarski list