Papamobil za papu Franju stigao Jadrolinijinim brodom

Papamobil za papu Franju stigao Jadrolinijinim brodom

PREKO – Kako su javili iz Uprave državnoga brodara Jadrolinije, u noći sa srijede na četvrtak, brodom “Marko Polo”, dopremljen je iz Italije papamobil.

Specijalno vozilo za papu Franju, koji će u subotu, 6. lipnja posjetiti Sarajevo, stiglo je redovitom putničkom linijom Ancona – Split. U pratnji specijalne policije, papamobil je nastavio put Bosne i Hercegovine.

Fotografije je snimila posada Jadrolinijina broda “Marko Polo”.

Prema pisanju Hine, pripreme za pohod pape Franje Sarajevu u punom su jeku. Na dvadesetpetmetarskom podiju postavljen je oltar, posebno izrađen za ovu prigodu u Tomislavgradu, čiji je autor akademski slikar Ilija Skočibušić. Na jednostavnoj bijeloj podlozi, kako je pojasnio don Tomo Knežević, voditelj liturgijsko-glazbenog programa, pismom bosančicom ispisano je “Zdravo tijelo Isusovo”, a posebice za Papin posjet izrađeni su kalež, procesijski križ i dva svijećnjaka.
Na stadionskom oltaru od srijede je i stolac od hrastovine, kojega su u majstorskoj radionici u Zavidovićima izradili otac i sin Salem i Edin Hajderovac.

Pozornicom s oltarom u subotu će ipak, po svemu sudeći, dominirati veliki križ s raspetim Kristom, djelo Roberta Tomića iz Tomića brijega kod Posušja.
Taj je 45-godišnjak novinarima kazao kako mu se dogodilo nešto nevjerojatno jer je rad na križu i skulpturi, koji zajedno teže oko tonu, počeo još prije pet godina i tada nije ni slutio da će to njegovo djelo završiti na misi sa Svetim Ocem. Sam Isusov kip težak je oko 250 kilograma i načinjen je od orahovine, a križ je iz jednog komada hrastova drveta. “Radio sam ovaj zavjetni križ za crkvu Sv. Josipa na Kupresu gotovo tri godine”, kazao je Tomić, koji je organizatorima dočeka Papina pohoda Sarajevu sam ponudio ustupiti križ za misno slavlje.

Uz središnje misno slavlje na Koševu u Crkvi posebnu pozornost poklanjanju pripremama za Papin susret s mladima. Don Šimo Maršić, voditelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih, kazao je u četvrtak kako se za susret s Papom prijavilo 4550 mladih odnosno 150 skupina iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije i Austrije. Oko 1900 mladih dolazi iz Hrvatske u Sarajevo kako bi se tamo 6. lipnja sastali sa Svetim Ocem, a na molitvenom bdijenju koje će u petak navečer biti organizirano na Stupu bit će dvije i pol tisuće mladih.

Podsjetimo, prije točno 12 godina, 5. do 9. lipnja 2003., papa Ivan Pavao II. treći je put posjetio Hrvatsku. Bilo je to 100. papino putovanje izvan Italije i Vatikana. Doletio je zrakoplovom u zračnu luku na Krku u Omišlju, do Rijeke je plovio Jadrolinijinim katamaranom, što je bio prvi put da se na svojim pohodima vozi brodom. Sljedeći dan boravio je u Dubrovniku,potom u Osijeku, a posljednjeg dana boravka u Hrvatskoj posjetio je Zadar.