Barić o novom pravilniku: Izmjene nedovoljne

Barić o novom pravilniku: Izmjene nedovoljne

PREKO – Najavljen prije više od dva mjeseca, početkom ovoga tjedna  objavljen je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o uvjetima i  načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom  pomorskom prijevozu. Otkako je objavljen potkraj prošle godine, a u  primjenu ušao od 1. siječnja 2015., donoseći kao najveću novinu otočne  iskaznice, Pravilnik o povlaštenom pomorskom prijevozu nije prestao  izazivati nezadovoljstvo otočnog stanovništva. Otočni sabor, udruga za  razvitak hrvatskih otoka, zatražila je ocjenu ustavnosti pravilnika jer u  mnogim svojim odredbama krši Ustavom zajamčena građanska prava.

Novi pravilnik stupit će na snagu 15. lipnja, a među najvažnijim promjenama svakako jest ona koja otočanima više ne ograničava dnevni broj  putovanja po povlaštenoj cijeni. Ipak, Denis Barić, predsjednik Otočnog  sabora, nije u potpunosti zadovoljan izmjenama jer i dalje “postoji ograničenje putovanja i nema mogućnosti međuotočnog putovanja po povlaštenoj cijeni”.

– Mogli bismo reći da su oni koji su kreirali famozni pravilnik ovim izmjenama uvidjeli i priznali pogreške te ih sada pokušavaju ublažiti. Moram naglasiti da i dalje očekujemo od Ustavnog suda reakciju i poništenje pravilnika, iako se sada donekle ispravila nepravda prema  učenicima koji se školuju na otoku i prije nisu imali pravo na povlašteni  prijevoz na kopno i nazad. Ovim izmjenama to im je omogućeno s dva  besplatna polazno-povratna putovanja tjedno. Također, novina je i da  nema više dnevnog ograničenja broja putovanja, nego je on sada zbirni  (kumulativni) broj dnevnih polazno-povratnih putovanja na mjesečnoj  razini, ovisno o broju dana u mjesecu, komentirao je Barić najvažnije izmjene te dodao kako je žalosno da se nije udovoljilo otočnim gospodarstvenicima, tj. omogućilo da svojim vozilima koja su registrirana na otoku mogu i na druge otoke izvan svoga sjedišta, posebno gospodarstvenici koji opskrbljuju trgovine. Na taj način povećavaju im se troškovi prijevoza, što u konačnici plaćaju otočani kao krajnji korisnici.

Među ostalim izmjenama jest i ona da stanovnici otoka Ugljana  otočnu iskaznicu mogu koristiti na liniji Biograd – Tkon, baš kao i  mještani otoka Pašmana za liniju Zadar – Preko.  Osobe s prebivalištem  na otocima Rivnju i Sestrunju imaju pravo na povlaštenu otočnu iskaznicu na liniji Zadar – Preko tako da mogu stići do sjedišta svoje općine.  Na cijelom Jadranu ukupno je 16 relacija čiji korisnici ostvaruju iznimno  pravo na povlašten prijevoz.