Zatvorena benzinska crpka u Zaglavu

Zatvorena benzinska crpka u Zaglavu

ZAGLAV/PREKO – Benzinska postaja u Zaglavu na Dugom otoku nije radila dva puna dana. Liburnijini autobusi dolazili su na pumpu i vraćali se prazni te nisu mogli putnike prevoziti po otoku, vatrogasci su bili u strahu od udaljenije intervencije jer su im zalihe goriva male, piše Zadarski list…

Otok je bio u kaosu, a puno bolja nije ni situacija koja je do ovoga dovela. Privatna firma Barbara Ecsclusive, čiji su vlasnici povratnici iz Austrije, bračni par Jagoda i Vinko Špralja, u potkoncesiji su na Ininoj pumpi od 1991. godine, a sama pumpa je, u Ininom vlasništvu, izgrađena dvije godine ranije.

Ina koncesiju za pomorsko dobro na ovoj pumpi nema od 2009. godine, a pumpa je uz jednu zabranu i odgodu njene provedbe prije nekoliko godina, radila sve do utorka.

– To s nama nema nikakve veze. Država treba reagirati i raspisati natječaj za koncesiju, a to se od ukidanja 2009. godine nije dogodilo. Da nam barem Ina proda tu pumpu sami bismo se nekako borili, ovako bez njih ne možemo ništa, kaže nam Vinko Špralja dok oko njega trube kamioni i autobusi koji se pred pumpom okreću i odlaze.

Benzinska pumpa u Zaglavu jedina je na donjoj nautičkoj liniji zadarskog arhipelaga i samim time jedina na Dugom otoku.  Jučer u popodnevnim satima stiglo je privremeno rješenje Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture u kojem stoji:

Odgoda Rješenja donesena je isključivo zbog javnog interesa, tako da postaja za točenje goriva u mjestu Zaglav može nastaviti sa radom.

Iz Ministarstva su nam jučer potkraj dana obrazložili kako je došlo do problema s koncesijom.

“Uzrok problemu sa predmetnom postajom nije u okviru nadležnosti Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, naime, općina Sali prilikom izrade Prostornog plana uopće nije predvidjela prostor namijenjen za podizanje i rad benzinske postaje, zbog čega Ministarstvo ne može niti raspisati natječaj za koncesiju. (…)

Opširnije u tiskanom izdanju Zadarskog lista od 7. svibnja ili na linku: http://zadarskilist.hr/clanci/07052015/benzinska-u-zaglavu-nije-radila-dva-dana-ministarstvo-jucer-odgodilo-zatvaranje

foto: www.dugiotok.hr