Pašman uvršten u 12 najljepših otoka Mediterana

Pašman uvršten u 12 najljepših otoka Mediterana

PREKO/PAŠMAN – Skyscanner, svjetski poznata turistička tražilica koja pomaže u rezervaciji smještaja, avionskih letova i najma automobila, uvrstila je Pašman u 12 najljepših otoka na Mediteranu.

Od hrvatskih otoka tu su još Korčula, Lošinj, Rab i Vis, Grčku predstavljaju Sifnos, Polyaigos, Leros, Symi, Egina, Kythera, a Španjolsku Cabrera koja spada u otočnu skupinu Baleara.

Preporučujući turistima 12 najljepših otoka Mediterana, Skyscanner ih poziva da ih ili ponovno posjete ili tek otkriju. „Grčki otoci očaravaju bojama, španjolski su mješavina bezobzirnosti i netaknute prirode, neki su izolirani, s plažama koje nikada ne želite napustiti, a tu su i mali biseri za koje malo tko zna, uvijek u sjeni najpopularnijih i najposjećenijih turističkih mjesta. Pravi plutajući svjetovi, povezani s drevnim mitovima i legendama, okupani u tirkiznome moru“, navodi popularna tražilica. Pašman opisuju kao jedan od najljepših bisera Jadrana, poznat po bujnoj vegetaciji, bojama i mirisima Mediterana, lijepim plažama, samostanima, smješten na krajnjem jugu zadarskog arhipelaga.

Vijest da je njihov otok proglašen mediteranskim biserom na Pašmanu su dočekali s oduševljenjem. Andro Magić, načelnik Općine Pašman, kaže da, koliko on zna, Pašman nije nikad bio u nekom sličnom izboru.

– To je besplatna reklama i promocija kakvu svaki otok na Jadranu može samo poželjeti. Pašman ima netaknutu, skrivenu ljepotu i drago nam je da je netko to prepoznao. Zelen je, ima mir koji moderni turisti sve više traže, a sve su to potencijali za razvoj. Ovaj izbor svakako nam je dobar vjetar u leđa, ističe.

Na području Općine Pašman lani su zabilježili 20-postotno povećanje broja turističkih dolazaka. U 2013. bilo je 194.113 noćenja, domaćih gostiju 56.014, a 
stranih 138.099. Prošle godine ostvareno je 217.856 noćenja, domaćih je gostiju bilo 58.294, a stranih 159.562.

Tvrtka Skyscanner osnovana je 2001. u Škotskoj. Posluje u cijelom svijetu na više od 30 jezika, uključujući kineski, ruski, portugalski, poljski, španjolski i japanski.