Preko: Općinsko vijeće podržalo izradu Strateškog plana razvoja

Preko: Općinsko vijeće podržalo izradu Strateškog plana razvoja

PREKO – Općinsko vijeće Općine Preko na posljednjoj je sjednici donijelo odluku o izradi Strateškog plana ukupnog razvoja Općine Preko za razdoblje 2015.-2020.godine. U izradu plana, za koji je u proračunu planirano 70.000 kuna, uz službenike općine i podršku vanjskih konzultanata, aktivno će se uključiti i predstavnici gospodarskog i društvenog sektora. 
 
Kako je naglasila prof. Ingrid Melada, predsjednica Općinskog vijeća, donošenje odluke o izradi Strateškog plana preduvjet je za prijavu na natječaj za dodjelu sredstava za njegovu izradu u okviru Mjere 7,  „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. (intenzitet javne potpore po projektu iznosi 100 posto vrijednosti prihvatljivih troškova). 

Uz donošenje te važne odluke i nekoliko zaključaka vezanih uz komunalnu infrastrukturu, načelnik općine Ante Jerolimov Općinskom je vijeću podnio izvješće za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2014. 

Među brojnim aktivnostima posebno se ističe dobivanje sredstava za projektno-tehničku dokumentaciju za ostatak kanalizacijske mreže u Općini Preko u projektu pod nazivom Aglomeracija Preko-Kali. Vrijednost projekta je 1,98 milijuna kuna, a iz kohezijskih fondova EU sufinancirat će se 85 posto iznosa projekta. 

 
– Pokrenuli smo i projekt obnove tvrđave Sv. Mihovila koji namjeravamo kandidirati za EU fondove, a kao partneri u projektu će sudjelovati Zadarska županija i ZADRA – Razvojna agencija Zadarske županije. Osim toga, u pripremi je i projektno-tehnička dokumentacija za još nekoliko vitalnih projekata: OleaEUropea – Dom na Ugljanu, obnova Uljare u Preku, nastavak gradnje kanalizacijskih i vodovodnih mreža, obnova nerazvrstanih cesta, nova ekološka rasvjeta itd. Napokon su krenuli radovi na IV. I V. fazi odvodnje, od Zmorca do Sutomišćice, vrijedni 6,3 milijuna kuna koje ćemo financirati iz IPARD pretpristupnih fondova Europske unije. Na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobili smo 1,4 milijuna kuna subvencija za novu (LED) javnu rasvjetu, izrađeno je novih pet točaka Hot-spota za besplatno spajanje na Internet te sada imamo ukupno 13 točaka u općini. Financijski smo pomogli događanja u Pučkom otvorenom učilištu (tečajeve, škole,izložbe i razna predavanja…), kao i ostale kulturno-zabavne manifestacije koje su organizirale TZ i razne športske i druge udruge, kazao je načelnik te napomenuo da je razgovarao s nekoliko potencijalnih investitora koji su iskazali interes za ulaganja u općinu Preko, posebice u turističku zonu Mačjak-Šumjak, a u vrlo visokoj fazi je razrada projekta mini golf terena u Malom Lukoranu koji se radi s Hrvatskim mini golf savezom, čime bi se riješili gorući problemi obalnog dijela uvale u Malom Lukoranu. U tijeku je i izrada tehničko-projektne dokumentacije za projekt Marine i obnove mjesne lučice u mjestu Ugljan, a nakon tri godine napokon je dobivena građevinska dozvola za gradnju gatova i šetnice u Sutomišćici te jena taj način ujedno i legalizirano postojeće stanje. 

U Zadarsku županiju predano je 1700 zahtjeva za legalizaciju objekata s područja Općine Preko, a do sada ih je riješeno više od 500.