Posljednje pripreme za bratimljenje Općine Pašman i otoka Ile aux Moines

Posljednje pripreme za bratimljenje Općine Pašman i otoka Ile aux Moines

PREKO/PAŠMAN – Ana i Krsto Matulić iz Pašmana posjetili su jučer otok Ile aux Moines u pokrajini Bretanji u Francuskoj kako bi dogovorili pojedinosti vezane uz bratimljenje Općine Pašman i Ile aux Moinesa te nastupa na Tjednu zaljeva Morbihan. S gradonačelnikom Philippeom Le Berigotom i njegovim suradnicima razgovarali su o budućoj suradnji dvaju otoka koje povezuje turizam kao najvažnija i najrazvijenija gospodarska grana. 

Općina Pašman i Ile aux Moines potpisat će povelju prijateljstva za trajanja Tjedna zaljeva Morbihan od 11. do 17. svibnja 2015., međunarodnog festivala pomorstva koji promiče europsku maritimnu baštinu. Hrvatska je dobila status počasnoga gosta, a pomorsku tradiciju Zadarske županije zastupat će Općina Pašman s gajetom „Mala Matulića“ vlasnika Krste Matulića, koji će, osim toga, i predvoditi  defile brodova na otvaranju festivala.

– Ako znamo da će na otvaranju sudjelovati više od 1200 tradicijskih brodova iz gotovo cijele Europe, a nama i još jednoj brodici iz Francuske pripala je čast da predvodimo defile, mislim da ne treba posebno isticati što to znači za otok Pašman, Zadarsku županiju i Hrvatsku u cjelini, kratko je komentirao Krsto Matulić, kapetan posade i vlasnik gajete. Napominje kako će u Francuskoj predstaviti  gajetu, ribarsku i težačku brodicu, simbol višestoljetne  tradicije svih otoka pa tako i Pašmana, a ujedno i brod iznimnih maritimnih sposobnosti, spreman na jedrenje na najudaljenije i najizazovnije rute. 

U prethodnim razgovorima s čelnicima otoka Ile aux Moines delegacija Općine Pašman dogovorila je izložbu fotografija otoka Pašmana i gajete „Mala Matulića“, postavljanje info-punkta i pašmanske kuće za trajanja festivala na kojemu će u Hrvatskom selu u gradu Vannesu biti predstavljeni pomorska tradicija naše zemlje, brodogradnja, turizam, gastronomija i bogata kulturna baština. Prema riječima donačelnika Općine Pašman Krešimira Ćosića, delegacija otoka Ile aux Moinsa i grada Vannesa u rujnu će posjetiti Pašman te će to biti još jedna prilika da se proširi suradnju dvaju otoka. 

Ile aux Moines, otok monaha, najveći je otok u zaljevu Morbihan. Proteže se na 310 hektara, ima  oko 650 stalnih stanovnika, a u ljetnim mjesecima posjeti ga više od 3000 gostiju dnevno. Ima oblik križa, ispresijecan je uskim i strmim ulicama, glavna gospodarska djelatnost je turizam.