Sajam otočnih proizvoda: Prva nagrada otišla u Ugljan

Sajam otočnih proizvoda: Prva nagrada otišla u Ugljan

TKON/PREKO – Na 6. Sajmu otočnih proizvoda, koji je održan proteklog vikenda u sklopu 10. jubilarnog Škrapinga, svoje su proizvode predstavljala tri izlagača s područja Općine Preko. Prva nagrada, za najbolji suvenir gostiju, otišla je u mjesto Ugljan…

Prvo mjesto osvojio je Valentin Bakota, član udruge HUKA (Hrvatska udruga kreativnih amatera), za svoj suvenir – posude za maslinovo ulje. Osim Bakote, vrlo zapažen nastup imala je i Suzana Stipanov iz Preka, također članica udruge HUKA te Udruga TOKA iz Preka, sa svojim proizvodima od bračkog kamena koji imaju oznaku HOP (Hrvatski otočni prozvod). 

Na Sajmu je izlagalo rekordnih 37 izlagača nositelja oznake „Hrvatski otočni proizvod“ i to sa otoka: Pašmana, Hvara, Brača, Korčule, Visa, Murtera, Raba, Paga, Dugog otoka, Ugljana, Oliba, Lošinja i poluotoka Pelješca. Samo na području otoka Pašmana 15 je nositelja prestižne oznake HOP iz mjesta Tkon, Kraj i Pašman, te je manifestacija „Škraping“ nositelj oznake HOP kao nematerijalan proizvod.

Po brojnosti izlagača nositelja oznake HOP, ovaj Sajam se ubraja među najveće Sajmove ovakve vrste u Dalmaciji.

Na Sajmu nastupaju izlagači sa vrhunskim, autohtonim otočnim proizvodima i suvenirima brendiranim oznakom HOP koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU i to sa različitim proizvodima: maslinovim uljem, likerima, vrhunskim vinima, marmeladama, arancinima, prirodnom kozmetikom na bazi ljekovitog bilja, smokvenjacima, suvenirima: Kunjskom sparom, sprtom, pletenim pramcobranima i bokobranima za brodove.

Ovo su većinom proizvodi i suveniri koji se proizvode u malim serijama i upravo zbog toga se odlikuju posebnom kvalitetom.

Cilj organizacije ovog Sajma je očuvanje otočne tradicije, autohtonosti podrijetla sa otoka te poticanje ka samozapošljavanju otočnog stanovništva kroz otvaranje Opg-a, obrta, kućne radinosti, zadržavanje stanovništva na otoku a s druge strane održavanje Sajmova je dodatna turistička ponuda te je cilj turistima i posjetiteljima otoka Pašmana ponuditi izvorne otočne proizvode koji su promidžba otoka i Zadarske regije.