Tko (ne) govori istinu? Franičevića demantira priopćenje Ministarstva

Tko (ne) govori istinu? Franičevića demantira priopćenje Ministarstva

PREKO – ‘Žestoki’ odgovor stanovnika otoka Ugljana i Pašmana te otvoreno pismo koje je uputio načelnik Općine Preko i saborski zastupnik Ante Jerolimov očito su iznenadili Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture te Agenciju za obalni linijski pomorski promet koji su očekivali da će bez veće buke provesti sramotnu odluku u preseljenju prometa u Gaženicu pri čemu bi čak 11 linija iz Preka išlo za Gaženicu, a samo 4 za Poluotok… Koliko ih je iznenadio jedinstveni i konkretan stav otočana svjedoče i neslužbene poruke iz resornog ministarstva ‘da će se pokušati maksimalno izići u susret otočanima’, ali i današnje ograđivanje od te odluke ravnatelja Agencije za obalni linijski pomorski promet Ivana Franičevića koji je preko portala Zadarski.hr poručio ‘kako još ništa nije odlučeno i da ne vidi ni jednog razloga za dizanje bilo kakve uzbune’ i pritom otočanima ‘velikodušno’ ponudio čak 5 linija za Poluotok!?No, u istom tekstu zaboravljeno je spomenuti kako u jučerašnjem službenom priopćenju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture jasno stoji da su na relaciji Preko – Poluotok previđene po 2 jutarnje i poslijepodnevne linije. U konačnici, više detalja oko prometovanja trajekata na liniji Preko – Zadar bit će poznato će se idući tjedan kada će u Zadru biti održan radni sastanak predstavnika Ministarstva pomorstva, Jadrolinije, Agencije, Grada Zadra i Zadarske županije, te otočnih općina s Ugljana i Pašmana. Našim čitateljima u nastavku teksta prilažemo današnju izjavu ravnatelja Agencije Franičevića i jučerašnje priopćenje ministarstva da sami procijene tko (ne) govori istinu…

Ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski promet Ivan Franičević, portal Zadarski.hr, 04.02.2015.:

‘Ne vidim ni jednog jedinog razloga za dizanje bilo kakve uzbune, nema nikakvog ukidanja trajektnih linija Zadar-Preko, svi detalji će biti dogovoreni sljedećeg tjedna u skladu sa zahtjevima i potrebama otočana, kaže Ivan Franičević, ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski promet. Sadržaj otvorenog pisma saborskog zastupnika i načelnika Preka Ante Jerolimova, koji se žestoko okomio na Ministarstvo i Agenciju, Franičeviću je poznat, ali ga nije želio komentirati osim što je konstatirao da ne može vjerovati što se događa, te da je zbog toga – žalostan!

– U Zagrebu je održan jedan od sastanaka svih strana uključenih u preseljenje trajektnog prometa u Gaženicu i tamo je dogovoreno da će se narednog tjedna u Zadru održati radni sastanak predstavnika Ministarstva pomorstva, Jadrolinije, Agencije, Grada Zadra i Zadarske županije, te otočnih općina s Ugljana i Pašmana. Svi detalji će biti dogovoreni na tom sastanku i to po zahtjevima i potrebama otočnog stanovništva, ali nema nikakvog govora o ukidanju linija, kaže Franičević.

Ravnatelj Agencije nije mogao procijeniti koliko će od postojećih trajektnih linija ubuduće pristajati na zadarskom Poluotoku, a koliko će ih ići prema Gaženici.
-To ovisi o potrebama otočana, broju putnika u vršnom opterećenju, uglavnom je riječ o jutarnjim i popodnevnim terminima. Ponavljam: to će tek biti dogovoreno, ali će i dalje ostati sadašnjih 15 linija prema Preku. Primjerice, moguće je da otočanima treba deset linija koje će kretati i pristajati u Gaženici, a pet preostalih će kretati i pristajati na zadarski Poluotok, to tek treba vidjeti i dogovoriti, kao i vrijeme polazaka, tvrdi ravnatelj Franičević pojašnjavajući da će se svakako voditi računa o potrebama otočnih učenika, studenata i radnika za dolazak u središte grada, a ne u Gaženicu.

Priopćenje Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, 03.02.2015.:

U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture danas su na radnom sastanku predstavnici Ministarstva i Lučke uprave Zadar s predstavnicima lokalne uprave i samouprave, te predstavnicima autobusnog prijevoznika Liburnija i Jadrolinije razgovarali o predstojećim aktivnostima vezano za premještanje trajektnog prometa iz gradske luke u novu luku Gaženica.

Krajem siječnja obavljen je tehnički pregled u luci, a tijekom veljače očekuje se i uporabna dozvola. Premještanje trajektnog prijevoza iz gradske luke u luku Gaženica i službeno otvorenje luke očekuje se tijekom ožujka 2015. godine. Za prijevoz putnika od luke Gaženica do grada pobrinut će se gradski prijevoznik Liburnija.. Agencija za obalni i linijski promet će donijeti novi red plovidbe, o kojem će građani biti obaviješteni.
Na sastanku je dogovoreno da se putnicima u vršnim razdobljima omogući da pristižu direktno u gradsku luku. Radi se o vršnom razdoblju prometa putnika u ranojutarnjim i popodnevnim satima kad bi bile uspostavljene dvije linije u vrijeme odlaska u školu i na posao te također po dvije linije za prijevoz putnika, učenika nakon školske nastave, te građana koji se vraćaju kući iz središta grada nakon radnog vremena.

Predstavnici svih strana uključenih u aktivnosti premještanja trajektnog prometa iz središta grada u novu luku Gaženica usuglasili su se održati još nekoliko radnih sastanaka kako bi se uskladili svi detalji pred početak rada nove luke Gaženica u cilju pružanja kvalitetne usluge prijevoza putnika.

Potpunim otvaranjem luke Gaženica trajektni promet iz središta grada premješta se u novu luku te se u potpunosti rasterećuje luka u središtu grada za ulazak i izlazak domaćih i međunarodnih putničkih brodova. Time se državna luka u Zadru specijalizira u luku za ro-ro i putnički promet te prihvat cruisera, a luka u središtu grada bit će namijenjena razvoju nautičkog turizma. Vrijednost infrastrukturnih radova je 1,08 milijardu kuna. Vrijednost privremene zgrade putničkog terminala u Gaženici je 5,2 milijuna kuna.