“Miris ljeta” iz Preka na izložbi u Zagrebu

“Miris ljeta” iz Preka na izložbi u Zagrebu

PREKO/ZAGREB – Kulturni centar Narodnog sveučilišta Dubrava iz Zagreba, u suradnji s POU Dom na žalu iz Preka, priređuje izložbu fotografija “Miris ljeta” Dore Bosner, polaznice radionice osnova fotografije Senka Sorića prošlog ljeta u Preku.

Među djevojkama koje su ljetne praznike provodile s fotoaparatom u ruci, gimnazijalka Dora Bosner, kako kaže njezin mentor Senko Sorić, isticala se “tankoćutnošću i  smirenošću”.

– Vođena dobrim osjećajem, u zadanom prostoru slagala je dobre snimke bez obzira na zadanu temu, poput fotografiranja brodova i brodica, ribarskih mreža, surog kamena, ulica u Zadru i njegova čuvenog zalaska sunca, kupača na plaži, raznih urbanih detalja i zahtjevnog fotografiranja portreta, kaže Sorić, a fotografkinja Višnja Serdar u predgovoru kataloga za izložbu napominje da “Dora Bosner voli fotografiju na osebujan način! Njezina se predanost fotografiji prvenstveno iskazuje u originalnom odabiru motiva koji se po svojoj posebnosti moraju svidjeti mnogima. Očito je vrlo talentirana jer njezina fotografija ima umjetničku vrijednost. U doživljaju fotografije njezin odabir kadra i njezin kvadratić izdvojen iz stvarne slike pokazuje osobnu kvalitetu viđenja onoga što drugi ne zapažaju. Fotografije su joj likovno snažne, odabrani motivi pružaju harmoniju boja i ploha te sklad i mir. Tim odabirom zaustavlja nas pred svakom fotografijom  upozoravajući nas na svoj talent i mladenačku osobnost”.

Dora Bosner rođena je 1998. u Zagrebu, učenica je drugog razreda III. gimnazije, a osim fotografijom, bavi se čitanjem i pisanjem na hrvatskom i engleskom jeziku. Za sebe kaže da voli kuhati, putovati i upoznavati različite ljude i kulture.

Izložba “Miris ljeta” otvara se 2. veljače u 18 sati, a fotografije se mogu razgledati do 19. veljače.