Otočni sabor proslavio 14. obljetnicu osnutka

Otočni sabor proslavio 14. obljetnicu osnutka

PREKO/ZADAR – Na inicijativu skupine otočana sa svih jadranskih otoka, na današnji dan prije 14 godina osnovana je Udruga Otočni sabor.

– Ne mogu ne spomenuti da je rad Otočnog sabora prešao granice Republike Hrvatske i da je postao član Europske federacije malih otoka kao jedini predstavnik Hrvatske. Sljedeći tjedan, 21. siječnja, u Zagrebu će biti službeno predstavljanje primanja Otočnog sabora u ESIN mrežu, naglasio je Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora, na proslavi 14. obljetnice i otvorenja novih prostorija dodavši da je udruga proteklih 14 godina zdušno promicala interese ne samo otočana nego i svih prijatelja mora s ciljem razvoja otoka, ali jednako tako i razvoja ekološke svijesti te očuvanja naše kulturne baštine djelujući uvijek “ni pri ni protiv vlasti”. 

Od osnutka udruge mnogo se toga promijenilo, no neki su problemi i danas jednako aktualni, a u njihovu rješavanju zasigurno će doprinijeti prostor koji je Otočni sabor dobio na korištenje od Grada Zadra u Ulici Rikarda Katalinića Jeretova 5.

– Želja nam je da ovaj prostor bude na usluzi svim otočanima s ovoga područja, mjesto raznih događanja, tematskih predavanja, večeri otočnih klapa, otočne poezije i susreta s ostalim otočnim udrugama zadarskoga arhipelaga – poručio je Denis Barić izrazivši nadu kako će u budućnosti Otočni sabor još više doprinijeti boljitku naših otoka.
 

Udruga Otočni sabor osnovana je 2001. godine na inicijativu pokojnog Zlatka Sorića s ciljem okupljanja i povezivanja svih otočana te prijatelja mora i otoka kako bi svojim zajedničkim djelovanjem ubrzali razvitak hrvatskih otoka, izjednačili uvjete života na otoku i kopnu, sudjelovali u promicanju interesa za razvoj otoka, štitili prirodnu i kulturnu baštinu otoka, razvijali ekološku svijest otočana