Udruga žena Luzor: Ručno izrađeni ukrasi za crkvu u Preku

Udruga žena Luzor: Ručno izrađeni ukrasi za crkvu u Preku

PREKO – Ovogodišnje blagdane u Preku udruga žena Luzor provela je u iznimno radnoj atmosferi. Naime, njihove su članice ručno isplele nekoliko stotina ukrasa kojima su ukrasile božićne jelke u crkvi Gospe od Ružarija u Preku.  

Oko 400 ručno rađenih ukrasa dalo je poseban božićni ugođaj u Preku. Za sve su zaslužne članice udruge žena Luzor koje su drugu godinu zaredom zimske dane provele družeći se u prostorijama udruge, pritom izrađujući atraktivne štrikane ukrase za svoju mjesnu crkvu. 

– Žene u Preku opet su pokazale svoju ljubav prema Bogu, crkvi i svojem mjestu. Fascinira me njihova energija i volja, jer sve ovo zahtijevalo je uistinu puno vremena, ali i strpljenja kako je svaki od tih ukrasa trebalo najprije izraditi, a nakon toga i postaviti. Ja kao svećenik mogu im zahvaliti za trud koji su uložile u izradu ukrasa za naše božićne jelke. Nisam dosad čuo za neki sličan primjer pa sam zbog toga posebno ponosan jer je ovo originalni preški način slavljenja Božića, istaknuo je župnik Preka don Zvonimir Ćorić.

Na ideju oko izrade božićnih ukrasa žene iz Preka došle su u zimu 2013. godine prilikom uobičajenog druženja njihovih sekcija Fušton i Nit, koje djeluju unutar udruge Luzor, a bave se brojnim kreativnim stvarima koje ih povezuju…

– Za ovu raskoš božićnih ukrasa zahvaljujemo prvenstveno gospođi Ani Jerolimov koja nas je naprosto ‘zarazila’ izradom pahuljica i brojnim drugim radovima te gospođi Mariji Košta koja nas je oduševila naučivši nas izradi kuglica. Žene su s nevjerojatnom količinom ljubavi i volje pristupile izradi ukrasa i iznimno smo ponosne na naš rad. Vjerujem da ćemo idućih godina nastaviti s tom praksom pa će naše jelke biti još bogatije, kaže voditeljica sekcije Nit Sonja Kačan. 

Udruga žena Luzor djeluje već desetu godinu, a broji 45 članica…

– Ove godine slavimo deseti rođendan i planiramo bogat program proslave. Bit će tu puno lijepih stvari, izložbi, večeri poezije, a trebao bi izići iz tiska i moj Riječnik priješkog govora u izdanju Matice hrvatske. Ovih deset godina preletjelo je uistinu brzo, ali smo sve još uvijek mlade u duši, uz osmijeh je poručila utemeteljica udruge Mercedes Ceda Barić. 

Žene iz Preka u prostorijama svoje udruge druže se najmanje dva puta tjedno, uglavnom utorkom i četvrtkom. Pjevaju, čitaju poeziju, heklaju i na taj način sebi, ali i drugima uljepšaju svakodnevicu…

– Aktivne smo na mnogim poljima, u kulturnom ili turističkom radu naše općine, na humanitarnom planu, na nas se uvijek može računati. Često otiđemo i u posjet Domu za stare i nemoćne u Preku, jer i tamo ima nekih naših članica. Družimo se s njima, zapjevamo im, jednostavno – volimo im uljepšati umirovljeničke dane. Upravo nam brojnost članstva dopušta dosta širok raspon djelovanja, a nadamo se da će nam se pridružiti i što veći broj mladih, jer ipak na njima svijet ostaje, zaključuje aktualna predsjednica udruge žena Luzor Jasna Frankić Brkljačić. 

 

Poput vesele dječje igre što ‘vatalo’ se zove,

kukica i konci u rukama žene,

stvaraju prekrasne čarolije nove.

A ona promatrajući tu igru kao dobar sudac stoji,

očicu po očicu, lančić po lančić,

s puno ljubavi i pažnje broji.

Zahvaljuje se Svevišnjem na tom milosrdnom daru,

sretna da može svojim skromnim poklonom,

slaviti novorođenog na priješkom oltaru.

Sonja Kačan