Svečana sjednica Općinskog vijeća u Domu na žalu u Preku

Svečana sjednica Općinskog vijeća u Domu na žalu u Preku

PREKO – Iako je iza nas, u financijskom smislu, teška godina, pokrenuli smo i dovršili nekoliko velikih projekta te još više malih, ali itekako bitnih za unapređenje života u našoj općini, kazao je u uvodnom izlaganju na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Preko načelnik Ante Jerolimov. Već tradicionalno, posljednja sjednica općinske izvršne vlasti, na koju su pozvani predstavnici svih mjesnih odbora, ustanova, udruga, klubova, održava se svake godine u drugome mjestu, a ovoga puta izbor je pao na Preko i Dom na žalu.
 
Izdvajajući najvažnije komunalne radove koje su izveli djelatnici komunalnih tvrtki Obala i parkovi i Otok Ugljan, načelnik je podsjetio na  betoniranje  nogostupa, uređenje  i  održavanje protupožarnih  i  mjesnih putova, gradnju  ogradnih zidova, uređenje  i  saniranje  rivica i mulića, bojanje klupa  i  uređenje  plaža  prije  turističke sezone, postavljenje drvenih ležaljki za plaže, novih  rasvjetnih stupova, uređenje javnih površina  i po prvi put uređenje mjesta prigodnom božićnom rasvjetnom dekoracijom.
 
– Najveći projekt svakako je nastavak radova na kanalizaciji, odnosno početak gradnje 4. i 5. faze između Zmorca i Poljane u vrijednosti od 6,240.000 kuna, za što je općina dobila bespovratna sredstva iz pretpristupnog IPARD fonda Europske unije. Ovih smo dana  iz EU kohezijskog fonda dobili oko dva milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za sve preostale faze odvodnje u našoj općini, a riječ je o projektu „Aglomeracija Preko – Kali. Podsjećam da smo na natječaju za energetsku učinkovitost, od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, za ekološku javnu rasvjetu dobili  1,400.000 kuna, a od Ministarstva turizma za novih pet hot-spot točaka dodatnih 24.000 kuna te sada ukupno imamo 13 točaka za besplatno spajanje na Internet u svim mjestima. Nažalost, moram dodati da je tih 24.000 kuna ujedno i jedini novac koji je država uložila u našu općinu, a takav odnos prema Preku i ostalim zadarskim otocima nije imala nijedna dosadašnja Vlada, napomenuo je Jerolimov te dodao da je „općina uzela stvari u svoje ruke“, formirala Odsjek za EU fondove, pokrenula neke  projekte i započela s pripremom dokumentacije za obnovu tvrđave Sv. Mihovila, gradnju turističko- poduzetničkog inkubatora, uređenje doma u mjestu Ugljan, nove uljare u Preku, nogometnog igrališta u Sutomišćici uz postavljanje umjetne trave, obnovu nerazvrstanih cesta…
 
Najavio je, osim toga, i projekt mini-golf terena u Malom Lukoranu, koji Općina Preko planira u suradnji s Hrvatskim mini-golf savezom, čime bi se riješio gorući problem obalnog dijela uvale u Malom Lukoranu, te izradu tehničko-projektne dokumentacije za marinu i obnovu mjesne lučice u mjestu Ugljan. Nakon tri godine dobivena je građevinska dozvola za gradnju gatova i šetnice u Sutomišćici te je ujedno na taj način legalizirano i postojeće stanje. Izrađen je i velik broj UPU-a, a u Županijski prostorni plan uvrštene su mnoge smjernice za budući razvoj i investicije.
Govoreći o legalizaciji, načelnik je kazao kako je u županijski ured predano 1700 zahtjeva, a dosad je riješeno više od 500. 


Pomoć najugroženijim skupinama

Osim financiranja tekućeg poslovanja i planiranja projekata, Općina Preko posebnu je pozornost posvetila pomaganju udruga  koje promiču kulturnu baštinu i tradiciju te se tako za različita kulturna događanja izdvojilo 60.000 kuna, kulturne udruge dobile su 217.000 kuna, sportske udruge 280.455 kuna, razne udruge 80.400 kuna, Udruga umirovljenika 40.000 kuna…
– S obzirom na tešku situaciju ne samo u našoj državi i institucijama, nego i na sve teži život socijalno najugroženijih skupina, pokušali smo olakšati život našim stanovnicima pa smo tako, između ostaloga, za pomoć umirovljenicima izdvojili 48.650 kuna, za subvencioniranje kamata na stambene kredite 49.800 kuna, za stipendije studentima 145.200 kuna, za naknade za novorođenčad 138.000 kuna, za djecu s poteškoćama u razvoju 5240 kuna, za subvencioniranje roditeljima za plaćanje vrtića 7750 kuna te druge oblike socijalne pomoći 69.360 kuna, naveo je načelnik Jerolimov.