Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Prečani velikoga srca vratili dom obitelji Nižić uništen u eksploziji plina

Dvanaesti studenoga 2022. godine ostat će trajno urezan u sjećanju obitelji Verice i Ante Nižića. Te subote u 18.39 sati u eksploziji plinske boce u trenu su ostali bez doma, bez svega što su stekli u zajedničkom životu.

Danas, sedam mjeseci od događaja nezabilježenog ni u Preku ni na otoku Ugljanu, osmijeh se vratio na njihova lica jer je kuća koja se složila kao kula od karata pod krovom i poprima oblik nekadašnjega doma.

-Nema riječi kojima bismo zahvalili svim dobrim ljudima, susjedima, rođacima, zanima i neznanima koji su nam pomogli u toj, za nas nezamislivoj tragediji. Svi su nam izlazili ususret, od općinskoga načelnika Jure Brižića i svih službi u općinskoj upravi, predsjednice Udruge žena Luzor Vilme Jozić do građevinara koji su radili ili besplatno ili uz minimalnu naknadu, govore uglas Verica i Ante, za sve Prečane poznatiji kao Kokić.

I u raščišćavanju ruševine pomagali su svi, a u građevinskim radovima izmjenjivali su se radnici građevinara Rančića, Crnčića, Pletikosića i Jurina, susjedi, mnogi Prečani…

-Odmah nakon eksplozije obećali smo pomoć obitelji Nižić i od toga nismo odustali. S Udrugom žena Luzor pokrenuli smo humanitarnu akciju u kojoj je prikupljeno 29.000 eura, izlazili ususret na sve moguće načine Verici i Anti samo da obnova počne što prije. Cijeli objekt ovaj je tjedan stavljen pod krov i završeni grubi radovi na prvome katu budućega stana od 50-ak četvornih metara. Pomagat ćemo i dalje, a unutarnje uređenje i finalizaciju svih radova obitelj preuzima na sebe, govori Brižić.

Verica i Ante podsjećaju, pak, da je ukupno prikupljeno oko 45.000 eura jer su mnogi ljudi novac predavali njima osobno, nisu uplaćivali na račun humanitarne akcije.

-Sada kada je kuća pod krovom, sljedeći je korak postavljanje stolarije, a onda ćemo cijelo ljeto raditi unutar tih naših 50-ak kvadrata u koje ćemo se, nadamo se, preseliti prije zime. Konoba i ćufit doći će na red kasnije, moj muž Ante spretan je majstor i polako će sam uređivati, ali najvažnije je da je kuća pod krovom, kaže Verica i još jednom zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pomogli.

-Prečani su još jednom pokazali da imaju veliko srce, ne možemo im svima dovoljno zahvaliti, i načelniku Brižiću i svima drugima. Ipak, u srce nam se najviše urezala gesta jedne male Prečanke, djevojčice Tene, koja nam je dan nakon eksplozije donijela crtež naše stare kuće i rekla: Ja vam darujem kuću!. Nećemo to nikada zaboraviti, a Tena i njezin crtež uvijek će imati posebno mjesto u našim srcima, dodaju  Verica i Ante Nižić.