Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Općina Preko: Nakon 18 mjeseci završen socijalni projekt “Otočka žena”

Konferencijom svih sudionika, u POU Dom na žalu u Preku prigodno je obilježen završetak projekta “Otočka žena” koji se provodio kroz program zapošljavanja žena “Zaželi– faza II”, za koji je Općina Preko iz Europskog socijalnog fonda osigurala stopostotno financiranje – 464.300 kuna.

Partneri u projektu bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Zadar, i Centar za socijalnu skrb Zadar, a tehničku pomoć u pripremi i provedbi pružila je Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra nova kroz projekt „Zadra nova za vas“.

-Projekt je ukupno trajao 18 mjeseci (od 29. srpnja 2020. do 29. siječnja 2022.) i uključivao je zapošljavanje na godinu dana pet žena koje su brinule o 30 starijih ljudi na području Općine Preko. Svaka žena brinula je o šestero  korisnika i obavljala im različite poslove, od čišćenja kućanstva, dostave namirnica, pomoći u osobnoj higijeni i sl. Ipak, najvažniji je ljudski kontakt koji su te žene ostvarile s korisnicima, jer na kraju krajeva starijima je to zapravo i najbitnije, da imaju s kim popričati i da imaju osjećaj da se na nekoga mogu osloniti, da nisu sami. Korisnici su također jednom mjesečno dobivali i paket kućanskih i higijenskih potrepština, što im je sigurno dobro došlo u ionako skromnom umirovljeničkom kućnom budžetu. Ono što je također bitno jest da se projektom smanjio pritisak na domove za starije i nemoćne, barem za ovih 30 korisnika, a žene su osim posla i financijske naknade dobile edukaciju za gerontodomaćice i iskustvo, što će im omogućiti bolju pozicioniranost na tržištu rada te lakše pronalaženje posla u budućnosti, kazao je načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Kako je istaknula Marija Podrug Kasalo iz Agencije za razvoj Zadarske županije Zadra nova, u planu su novi programi u kojima će se, vjeruju, naći i projekt “Zaželi” jer se pokazao korisnim kako za lokalne zajednice, tako i za krajnje korisnike, a Zadra nova kao regionalni koordinator i dalje će biti na raspolaganju potencijalnim prijaviteljima.

Ljiljana Grginović iz POU Prizma iz Zadra, koja je vodila edukacija žena za zvanje gerontodomaćice, zahvalila je svim sudionicima u projektu, a posebno ženama koje su se osposobljavale za njegovateljice/gerontodomaćice jer su to činile s velikim zanimanjem, motivacijom i posvećenosti za posao koji su odabrale.

-Svaka osoba koja je odlučila svoje vrijeme i svoj život podrediti i posvetiti brizi za druge, potrebite, je posebna osoba, vrijedna je divljenja i iznimnog poštovanja, poručila je Grginović.

A uime pet žena koje su godinu dana njegovale i brinule o 30 korisnika na području Općine Preko, riječi zahvale uputila je Irena Aghil, ističući da su osim novih znanja, vještina i zapošljavanja, dobile priliku da se uključe u tržište rada. Zahvalila je i uime korisnika koji su projektom “Otočka žena” dobili nadu i vjeru da netko misli na njih, da nisu sami i napušteni

Projekt “Otočka žena” sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ u sklopu Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II“.

Tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta pruža Zadra nova kroz projekt „Zadra nova za vas“ financiran iz OPKK 2014.-2020.