Za povećanje sigurnosti prometa u Lukoranu Općini Preko odobreno 157.850 kuna

Za povećanje sigurnosti prometa u Lukoranu Općini Preko odobreno 157.850 kuna

Općini Preko odobreno je 157.850 kuna za povećanje sigurnosti prometa u Lukoranu.

Riječ je o projektu poboljšanja vertikalne signalizacije i postavljanja preventivnih prikazivača brzine i LED prometnih znakova s površinskim osvjetljenjem kojim će se povećati sigurnost prometa na pješačkom prijelazu (u zoni škole) na državnoj cesti DC 110 u naselju Lukoran.

-Prilaz pješačkom prijelazu na dionici državne ceste DC 110 kroz naselje Lukoran iz smjera Preka u blagom je zavoju, pa je vozačima smanjena preglednost na nadolazeći pješački prijelaz, dok se zbog značajnog nagiba iz smjera sjevera pruža mogućnost povećane brzine vožnje, što ugrožava sigurno odvijanje prometa pješacima. Najveći problem je pri smanjenim uvjetima vidljivosti te noću, u zimskim mjesecima, kad je povećana opasnost za djecu koja se vraćaju kući iz škole, objašnjava načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Ugradnjom preventivnih prikazivača brzine i LED prometnih znakova s površinskim osvjetljenjem vozače će se sasvim sigurno potaknuti na pažljiviju i odgovorniju vožnju te time zaštititi najmlađe sudionike u prometu.

-Projekt smo u listopadu 2021. godine prijavili na javni poziv MUP-a za prijavu projekata iz područja sigurnosti cestovnog prometa na području Republike Hrvatske za 2021. godinu. Od prijavljenih 207 projekata iz cijele Hrvatske, odabrano ih je 69 kojima je odobreno sufinanciranje, a među njima i projekt Općine Preko.
Ukupna vrijednost projekta je 225.500 kuna, od čega će MUP sufinancirati 70 posto, odnosno 157.850 kuna, a provedba projekta započet će nakon potpisa sporazuma o sufinanciranju između MUP-a i Općine Preko, navodi načelnik i podsjeća da je Općina Preko dosad preko istog poziva za sanaciju opasnih mjesta 2018. godine realizirala sličan projekt kod škole u Preku.

-Postavljanje usporivača i prikazivača brzine utjecalo je na povećanje sigurnosti u prometu, odnosno smanjenje brzine na toj kritičnoj dionici te se nadamo istim rezultatima i u Lukoranu, poručuje Brižić.