Davoru Vidakoviću godišnja nagrada Zadarske županije

Davoru Vidakoviću godišnja nagrada Zadarske županije

Na Svečanoj sjednici Zadarske županije godišnju nagradu na području odgoja, obrazovanja, kulture, športa, tjelesne kulture te zdravstvenog i humanitarnog rada primio je Ugljanac Davor Vidaković, aktualni ravnatelj Medicinske škole u Zadru.

Davor Vidaković rođen je 1955. godine u mjestu Ugljan. U rodnom mjestu završio je osnovnu školu nakon čega nastavlja školovanje u srednjoj Tehničkoj školi u Zadru gdje se uz školovanje organizirano počinje baviti sportom. 1973. godine upisuje Visoku školu za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu koju s uspjehom završava među prvima u svojoj generaciji na smjerovima fizički odgoj u školama i nastavno-sportsko plivanje.

Godine 1988. godine izabran je za direktora OŠ „Valentin Klarin“ Preko gdje je dao značajan doprinos razvoju školstva na otoku Ugljanu. Škola je postizala vrhunske rezultate na brojnim smotrama i natjecanjima (osnovnoškolski prvak RH u košarci i glazbenoj umjetnosti).

Posebno značajno je razdoblje Domovinskog rata tijekom kojeg su u školi bila zbrinuta djeca i djelatnici iz 56 naselja u RH od Vukovara do Škabrnje. Škola je u to vrijeme brinula o raspodjeli humanitarne pomoći, a u školskoj godini 1991/92. od standardnih oko 520 učenika broj se gotovo preko noći popeo na cca 1200 učenika. Unatoč ratu i ratnim zbivanjima 1992. godine svečano je obilježena i 150. obljetnica postojanja Škole.

Prof. Vidaković 1995. godine izabran je za ravnatelja Medicinske škole „Ante Kuzmanić“ u Zadru i trenutno je jedan od najstarijih ravnatelja po stažu u hrvatskom školstvu. Prošle je godine Medicinska škola, uz još 24 škole, imenovana Centrom kompetentnosti za područje pet županija: Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Karlovačke i Zadarske u sektoru zdravstva.

Kako stoji u obrazloženju nagrade, Davor Vidaković je značajno pridonio afirmaciji zdravstvene struke, posebno sestrinstva, a jedan je od inicijatora pokretanja studija sestrinstva u Zadru. Vrlo je aktivan je u Crvenom križu te višegodišnji dobrovoljni darivatelj krvi, bio je predsjednik Udruge pedagoga fizičke kulture Zadarske županije, član Upravnog odbora Kineziološkog saveza Hrvatske te obnašao još niz dužnosti u sportu i sportskim udrugama. Dobitnik je više različitih priznanja, od kojih se ističe priznaje Kineziološkog saveza Hrvatske, Zbora liječnika, Povjerenstva projekta Zadarska bijelo srce i dr.

Vidaković je bio aktivan i u radu Općine Preko gdje je u dva mandata obnašao dužnost predsjednika Općinskoga vijeća. Još uvijek je aktivni član Veteranskog košarkaškog kluba „Otok Ugljan“.