Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Na 21. Danima masline u Zadru dva zlata osvojio Ugljanac Vojko Škopić

Na jučer završenim 21. Danima masline, koji su se održali u Zadru i Pašmanu, zapažen rezultat ostvario je i ugljanski maslinar Vojko Škopić.

Dvije zlatne medalje i 99,60 bodova osvojio je u kategoriji otvorenih ulja te u kategoriji otvorenih ulja TOP-5.

Od 156 uzoraka pristiglih na ocjenjivanje iz svih hrvatskih jadranskih županija, a i prvi put i iz BiH, čak 126 ili 85 posto su ekstradjevičanska, 25 je u kategoriji djevičanskih i pet lampante.

Ulja koja nisu zadovoljila kriterije ekstradjevičanskih imaju mane karakteristične za ovu godinu. U organolepričkom dijelu bile su to upaljenost i octikavost, dok su uzorci u kemijskim analizama imali problem s povećanim vrijednostima slobodnih masnih kiselina i peroksidnog broja.

Šampioni zadarskih Dana masline su Koruna OPG Božo Surać iz Zadra u kategoriji otvorenih, a u kategoriji pakovina OPG Tanger Silvana Tangera iz Medulina. Oba ulja, iako u različitim kategorijama, osvojila su isti borj bodova – 99,90 od mogućih 100.

U kategoriji Top-5 ulja pakovina plasirali su se OPG Majić Jadranka iz Supetra na Braču sa 99,80 bodova, Restoran Matanovi dvori (99,50), OPG Neven Kovačić iz Nemira kod Omiša (99,25), Uljara Predovan Vrsi (99,20) i Maria Ipša – Casa Maršić (99,10) iz Oprtlja u Istri.

Dan prije, na svečanom otvaranju 21. međunarodnih Dana masline dodijeljene su godišnje nagrade i priznanja, a među laueratima bio je još jedan bodul, Budislav Mađerić iz Pašmana, koji je dobio priznanje „Stanko Ožanić“ u kategoriji uzornog maslinara.

Priznanje „Dr. sc. Ante Medin“ dobio je prof. dr. sc. Frane Strikić za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu. Priznanje „Maslinarsko srce“ dodjeljeno je OPG-u Nele Čirjak.  Zlatno pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva dobila je Katja Šimac, urednica poljoprivredne emisije Agrosvijet. Priznanje „Maslinarska nada Zadarske županije“ pripalo je Mati Duševiću iz Ljupča kod Ražanca.

Fotografija Arif Sitnica