Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Otočka besida ispisala još jednu posvetu Mulu, “srcu Prijeka”

Sedamnaesta Otočka besida, kulturni program Udruge žena Luzor koji njeguje domaću riječ, tradiciju i baštinu, a bez kojega je nezamisliva ljetna sezona u Preku, napunio je u nedjelju navečer pozornicu ispred špine na Mulu, kultnome mjestu za generacije Prečana.

“Večeras ćemo i srcen i dušun biti na Mulu, jer baš ‘Na Mulu’ tema je ovije Otočke beside”, najavila je u uvodu voditeljica programa Vivijana Melada.

Režiju i scenarij potpisala je Vesna Dunatov, a u programu su sudjelovali članovi Udruge žena Luzor i  Ženska klapa Lavandiere.

Ivona Kovačević i Karmen Gregov govorile su stihove Miljenka Gregova, Roberta Bacalje, Veronike Marcelić, Vesne Dunatov i Slavice Dorkin, a Evelin Gregov pročitala je pjesmu Mercedes Cede Barić.

Dvije sličice iz života Preka izveli su Danica Štefanja, Evelin Gregov i Davor Stipanov, a kratku igru “Tvoja moro biti zadnja” kao i uvijek odlična Jadranka Gregov, djevojčica Rea Žigo i Ksenija Bosnić.

“Mu je oduvik bi srce Prijeka. Nojvažniji događaji iz života u Prijeku vijezoni su baš za naš priješki Mu. Ko si kuoga tribo viti, mogo si ga nojti na Mulu. Di si hodi, da si hodi; oli na Zmorac oli na Jugo, moro si pruojti preko Mula. Bruod za u Grod parćivo je iz rive na Mulu. Priječani su iz Mula hodili u svit, i na Mu su se iz njega vraćali. Na Mulu je bila skula, pošta, pulicija, ambulanta, špina, peškarija, butige, pekara, turistički, hotel, a ni crikva ni bila daleko. Na Mu se ni hodilo u storoj robi. Za puojti na Mu tribalo se lipo obući. Divuojke ni bilo lipo viti da su puno po Mulu. Muški su imali malo više pravo biti na Mulu. Život je teko na Mulu i kolo njega od ujutro do navečer.”