Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Djeca dočarala viziju zdravog i čistog prirodnog okoliša na otocima

U organizaciji Matice Zadrana, u Pučkom otvorenom učilištu Dom na žalu u Preku, u nedjelju, 6. kolovoza, održana je EKOART-likovna radionica za najmlađe.

Djeca osnovnoškolskog uzrasta u različitim likovnim tehnikama dočarali su svoju viziju zdravog i čistog prirodnog okoliša na našim otocima.

Uz stručno vodstvo slikarice Irene Rančić iz Preka, na kraju radionice organizirana je izložba nastalih radova kojima su djeca pokazala vrlo razvijen umjetnički talent.

– Ovo je druga godina zaredom da na našem susjednom otoku tijekom ljeta okupljamo najmlađe kako bi ih kroz EKOART, odnosno u spoju umjetnosti i ekologije, približili jednoj značajnoj temi za njihovu budućnost – ljubavi i odgovornosti prema prirodi. Svjedoci smo da su ugroze eko-sustava i ljudski nemar prema prirodi praćeni ozbiljnim klimatskim promjenama, postali jedna od najopasnijih sigurnosnih prijetnji naše suvremene civilizacije, a svaki, pa i ovako mali doprinos, pogotovo u radu s djecom, smatramo vrijednim naporom u promjeni postojećeg stanja, poručuju iz Matice Zadrana.

Cilj je ove likovne radionice, koju želimo razviti u tradicionalnu aktivnost, razvijanje ekološke svijesti kod najmlađih o potrebi očuvanja svoje prirodne okoline kao i usvajanja ekološke kulture u ophođenju sa svime što nas okružuje.

Inače, Matica Zadrana je udruga koja svoje programske ciljeve ostvaruje i u području zaštite okoliša i prirode, pa tako i poticanjem zaštite priobalja i očuvanja prirodne i kulturne tradicije otočja.

– Zato smo i ove godine u Pučkom otvorenom učilištu Dom na žalu u Preku okupili najmlađe umjetnike koji su nam svojim malim, a velikim umjetničkim djelima predočili iz svoje dječje perspektive viziju boljeg svijeta – onoga u kojem vlada sklad čovjeka i prirode, navodi se u  priopćenju Matice Zadrana.