Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Završen drugi dio projekta iz kojeg se rodilo veliko prijateljstvo između Ugljana i Ivanske!

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prošloga je tjedna realiziran drugi dio projekta „Veliki-mali modro-zeleni“, kojim Alfa radio i Jadrolinija spajaju učenike s hrvatskih otoka i kopna.

U sklopu ove jedinstvene ekološko-medijske priče, djeca iz osnovnih škola uče o flori i fauni pojedinih dijelova Hrvatske, upozoravaju na važnost očuvanja okoliša te se medijski i novinarski opismenjavaju.

Ove školske godine iz projekta „Mali-veliki modro-zeleni“ rodilo se veliko prijateljstvo između učenika OŠ Valentina Klarina iz Općine Preko te učenika OŠ Ivanska iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Nakon što su ivanački školarci prošle jeseni posjetili Ugljan, na kojemu su učili o macaklinu i smilju te važnosti zaštite mora, sada su uzvratili gostoprimstvo prijateljima s Ugljana.

-Jedva smo čekali da se ponovno vidimo. Nakon druženja na Ugljanu, ostali smo u kontaktu i odbrojavali dane do ponovnog susreta. Baš kao i na moru, i ovdje nam je bilo odlično i naučili smo puno toga novoga, ispričala nam je Maja, učenica OŠ Ivanska.

A ovoga puta učenici su učili o dabru, simpatičnoj životinjici koja živi na rijekama kopnene Hrvatske, te o ginku bilobi, dugovječnom stablu iz vremena dinosaura.

Učenici su, među ostalim, posjetili Daruvar i razgledali Adama, drugo najstarije stablo ginka u Europi. Ondje su obišli i Zavičajni muzej, prošetali kroz Julijev park u kojem rastu brojne rijetke i posebne biljne vrste. Vremena za šetnju bilo je i u Kulturnom centru Mate Lovraka u Velikom Grđevcu, i to po tamošnjoj Stazi prijatelja prirode. U Velikom Grđevcu obišli su i mlinarevu kuću, spomen-sobu Mate Lovraka te su posjetili Sajam kreativnosti koji je održan u sklopu tradicionalnih Lovrakovih dana kulture.

Zanimljivo je bilo i u Bjelovaru, gdje su se sa znamenitostima upoznavali kroz potragu, vođeni mobilnom aplikacijom koju su osmislile profesorice bjelovarske Gimnazije Mihaela Kelava i Manuela Šimek Martinić. Posjetili su i Bjelovarski robotički centar, a obišli su i Općinu Ivanska, gdje su kušali najbolji sladoled na svijetu te posjetili farmu krava.

-Sve su mi aktivnosti bile jako zanimljive, a najviše mi se svidjelo što ovdje ima tako puno zelenila. Ovo je bio moj prvi posjet Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, no vjerujem da ću opet doći, komentirala je Gabrijela, učenica OŠ Valentina Klarina iz Preka.

Zadovoljne što su imale priliku sudjelovati u projektu „Veliki-mali modro-zeleni“ bile su i mentorice učenika, Tanja Nađ iz Ivanske i Linda Kolega iz Preka.

-Naši su se domaćini potrudili da sva četiri dana koja smo proveli u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji budu ispunjena sadržajima, jako puno toga smo vidjeli i naučili. Bilo nam je prekrasno i voljeli bismo se ponovno vratiti pa već razrađujemo neke ideje i mogućnosti suradnje na novim projektima, istaknula je Linda Kolega.

To nam je potvrdila i Tanja Nađ.

-Kroz ovu su se priču rodila prava prijateljstva koja ćemo i dalje njegovati. Drago mi je što su djeca u projektu „Veliki-mali modro-zeleni“ imala priliku i medijski se opismenjavati i mislim da će svojim tekstovima koji su nastali na našim radionicama i aktivnostima pozitivno utjecati i na svoje vršnjake, smatra Nađ.

U sklopu aktivnosti učenici su osmislili i edukativni spot, a o cijelom projektu snimljen je i film koji će uskoro biti predstavljen javnosti.

Cijeli projekt ne bi bilo moguće realizirati bez glavnog pokrovitelja, Jadrolinije, koja više od 70 godina sa svojom flotom čini liniju života s našim otocima, i to svih 365 dana u godini.

Projekt su podržale i općine Preko i Ivanska, Bjelovarsko-bilogorska županija, Vatrogasne zajednice općina Ivanska i Štefanje, Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije, Daruvarske toplice i Zavičajni muzej Daruvar, Bjelovarski robotički centar te Kulturni centar Mate Lovraka iz Velikog Grđevca.