Brižić: Poduzima se sve da redukcije vode budu manje i rjeđe

Brižić: Poduzima se sve da redukcije vode budu manje i rjeđe

Župan Božidar Longin održao je redoviti radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima Zadarske županije, a među temama o kojima se raspravljalo bile su Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje, izmjene i dopune Prostornog plana Zadarske županije, Aglomeracija novigradskog i karinskog mora, podvelebitskog kanala te zapadnog dijela zadarskoga zaleđa i pripreme za turističku sezonu.

Na kraju radnog sastanka načelnik Općine Preko Jure Brižić osvrnuo se na probleme s vodom te naglasio da ih najviše osjećaju otočani, koje i ovoga ljeta očekuju redukcije, ali “poduzima se sve da one budu što manje i rjeđe”.

– Sve načelnike manje-više muče isti problemi. Ponajprije, tu je turistička sezona, imali smo probleme s opskrbom vodom prošle godine, pogotovo mi na otocima. Dogovorili smo sastanak s direktorom Vodovoda kako bismo pokušali pronaći bolje rješenje da ne bi bilo toliko redukcija. Znamo da će se one dogoditi zbog velikog broja ljudi i dotrajale infrastrukture, no želimo to svesti na minimum, dodao je.

Govoreći o izmjenama Prostornog plana Zadarske županije, rekao je da će “sve općine moći usklađivati svoje prostorne planove sa županijskom, a riječ je ponajprije o turističkim, poslovnim i sportskim zonama te zonama za solarne projekte”.

-Kad je riječ o aglomeraciji, mi smo poslužili kao primjer uspješne priče. Općine Preko i Kali imaju zajedničku aglomeraciju, zajedničko rješavanje dijela vodovodne i kanalizacijske mreže. Dobili smo i šest milijuna eura bespovratnih sredstava za pročišćivač, što je temelj cjelokupne aglomeracije podsjetio je te istaknuo kako se “nada da će se cijela priča završiti do kraja ove godine, napomenuvši da se dokumentacija spremala od 2013. godine pa je lakše bilo doći do sredstava jer je sve bilo spremno.