Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

DAN ŽUPANIJE NŠK Sv. Mihovil uručena godišnja županijska nagrada

Svečanom sjednicom Županijske skupštine i dodjelom godišnjih nagrada, u Zadru je u utorak obilježena 30. godišnjica Zadarske županije.

U uvodnom i pozdravnom govoru, župan Božidar Longin ustvrdio je da je županija nositelj upravljanja razvojem svoga prostora, spremna postaviti visoke ciljeve i ostvariti ih.

-Od županije koja je teško stradala u Domovinskom ratu, uspjeli smo doći do statusa jedne od najrazvijenijih hrvatskih županija, županije koja raste i razvija se velikom brzinom, dodao je te istaknuo da županija i dalje bilježi rekordne brojke zaposlenosti!

Potkraj ožujka ove godine zabilježeno je više od 60.000 tisuća zaposlenih, što je za gotovo tri tisuće više nego lani u isto vrijeme.

-Slobodno možemo kazati da je iza nas dosad najuspješnija godina po svim gospodarskim pokazateljima. Rekorde bilježe Zračna luka i Luka Gaženica, a uz turizam, dodatan iskorak ostvaren je u sektorima marikuluture, pomorskog prometa te u nizu drugih gospodarskih grana, ponajprije onih izvozno orijentiranih, naveo je župan Longin.

Podsjetio je i kako je Zadarska županija i dalje veliko gradilište: od dječjih vrtića, niza projekata vodno-komunalne infrastrukture, navodnjavanja poljoprivrednih površina, Centra za gospodarenje otpadom do onih lučkih, od kojih izdvajamo Zadarsku rivu, luku Sali i Ribarske luke Gaženica i Kali pa sve do zgrade Dnevnih bolnica i nove Medicinske škole u Zadru.

-Za ostvarenje svih tih projekata morate imati snažnog partnera, a mi ga imamo u Vladi Republike Hrvatske! I zato posebno zahvaljujem predsjedniku Andreju Plenkoviću koji na svečanu sjednicu nije stigao praznih ruku, nego s odlukom Vlade kojom će s više od 2 milijuna eura financirati gradnja hospicija na Babindubu, ustvrdio je župan Longin.

Čestitajući 30. obljetnicu Zadarske županije, premijer Andrej Plenković kazao je da ga „veseli  balansirani razvoj obale, zaleđa i otoka, ulaganja u promet, od Gaženice i Zračne luke do luka na otocima.

-Raduju me podaci da u posljednjih šest godina Zadarska županija ima prepolovljenu nezaposlenost, raste izvoz, turistička sezona bila je odlična. Podaci koje imamo za prva tri mjeseca ove godine najavljuju da će nam ova sezona u turizmu biti bolja i od rekordne 2019. godine, rekao je premijer.

Tome će, istaknuo je, pridonijeti i schengenski prostor jer postajemo dostupnija destinacija, ali i ulazak Hrvatske u Eurozonu.

-U sedmogodišnjem proračunskom razdoblju Europske unije ima sredstava za projekte i u Zadarskoj županiji, od gradnje hospicija na  Babindubu do vodovodizacije vrijedne 239 milijuna eura, koja je neophodna za još bolji i brži razvitak, rekao je premijer Plenković, u čijoj su pratnji na svečanoj sjednici Županijske skupštine bili ministri regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Tradicionalno, na Dan županije dodijeljene su nagrade, a među dobitnicima je i naš otočni nogometni klub NŠK Sv. Mihovil.

Nagradu za životno djelo dobio je ugostitelj Erik Pavin, a godišnje nagrade za postignuća ostvarena u 2022. godini dobili Petar Logar (područje vatrogastva), Gimnazija Vladimira Nazora – Školsko sportsko društvo Vladimir Nazor (područje športa), Matej Nevešćanin i Šime Perić (područje športa), OLIMP d.o.o za proizvodnju i trgovinu (područje gospodarstva), Udruga a cappella pjevanja A.K.A. Crescendo (područje kulture i umjetnosti), Sveučilište u Zadru (područje znanosti i obrazovanja), Josip Pulja (područje športa, tjelesne kulture i ostala područja društvenog života), Anamarija Botica Miljanović (područje kulturno-prosvjetnog rada, društvenog i humanitarnog rada), Nogometni športski klub Sveti Mihovil iz Preka (područje sporta i odgoja djece i mladih) te Šime Fantela i Mihovil Fantela (područje sporta).

U programu svečane sjednice Županijske skupštine, nastupila je Dječja klapa Baliniera iz Preka.