NŠK Sv. Mihovil nominiran za godišnju nagradu Zadarske županije

NŠK Sv. Mihovil nominiran za godišnju nagradu Zadarske županije

Odbor za dodjelu javnih priznanja održao je 16. ožujka 2023. godine drugu sjednicu na kojoj je odlučio predložiti Županijskoj skupštini Zadarske županije nominirane za Nagradu Zadarske županije za životno djelo i Godišnju nagradu Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2022. godini.

Za Nagradu za životno djelo predložen je poznati zadarski ugostitelj Erik Pavin, a među deset nominacija za Godišnju nagradu za postignuća ostvarena u 2022. godini nominirani su naši otočni nogometaši – NŠK Sv. Mihovil iz Preka.

Nogometni športski klub Sv. Mihovil sa sjedištem u Preku u 2022. godini obilježio je 26. godišnjicu djelovanja, a okrunio ju je brojnim rezultatskim uspjesima, na domaćim i međunarodnim travnjacima. No, važnije od samih rezultata je stvaranje kvalitetnih mladih ljudi od polaznika škole nogometa, na čemu sustavno radi stručno osoblje kluba.

Od animacije, brojnih sastanaka, druženja s roditeljima kako bi se što više mladih uključilo u sportske aktivnosti i naposljetku usvojilo sportski i kolektivni duh. U klubu prate trendove pa su vrlo aktivni i na društvenim mrežama, ponajprije na Facebooku (2200 pratitelja) i Instagramu (1900 pratitelja), a odnedavno i na Youtube kanalu.

U školi nogometa trenira gotovo 150 djece djece s dva otoka, Ugljana i Pašmana, a oformila se i škola nogometa namijenjena djevojčicama. Kako bi olakšali dolazak na treninge i utakmice djeci s otoka Pašmana, klub je nabavio kombi koji ih dovozi izravno na igralište i vraća ih kući. Time je dodatno potvrđena predanost u radu kluba koji se ponosi sloganom: Dva otoka, jedan klub. Po broju natjecateljskih kategorija u mladim uzrastima među vodećima su u Zadarskoj županiji, uz HNK Zadar, NK Arbanase i biogradski Primorac.

Cilj im je iz godine u godinu nastaviti dobar rad s djecom popraćen brojnim sportskim uspjesima. Djeca se uključuju u rad škole nogometa već sa 4-5 godina starosti (pačići) i tamo ih stručni kadar usmjerava u osnove bavljenja nogometom, uz rekreativan dio prepun zanimljivih treninga. Jedan od najvažnijih segmenata treninga stjecanje je sportske kulture što je iznimno važno za daljnji uspjeh u sportu, ali i životu.

Pored vrlo aktivne škole nogometa, kako na otoku Ugljanu tako i na Pašmanu, otočni je klub protekle sezone nastupao u Županijskoj nogometnoj ligi u šest natjecateljskih kategorija, od čega pet u najmlađim uzrastima i to papaline (od 6 do 8 godina), tići (8-10), mlađi pioniri (10-12), pioniri (12-14 godina), kadeti (14-16 godina) te seniorska momčad.

Najbolji rezultat ostvarili su pioniri i papaline osvojivši svoja prvenstva. Pioniri su uvjerljivo osvojili naslov prvaka međužupanijske lige Zadar – Šibenik – Gospić s čak 62 boda iz 24 utakmice, što je jedan od najvećih klupskih uspjeha, dok su papaline prvaci 2. Međužupanijske lige. Ako se tome pribroje drugo mjesto mlađih pionira, četvrto mjesto kadeta, sedmo mjesto tića te ostanak seniora u Prvoj ŽNL može se slobodno reći da je riječ o najuspješnijoj sezoni u povijesti kluba.

Završnu dodjelu pehara i medalja u lipnju 2022. godine uveličali su reprezentativac Hrvatske i igrač francuskog Rennesa Lovro Majer te bivši hrvatski reprezentativac Tomo Šokota, koji su djeci uručili medalje i pehare.

Igralište NŠK Sveti Mihovil u Sutomišćici postalo svojevrsni brend Zadarske županije koje će se u budućnosti moći i marketinški valorizirati, na čemu će i dalje neumorno raditi vrijedni djelatnici i članovi kluba. Dovoljno je podsjetiti na milenijsku fotografiju s likom Luke Modrića koja je snimljena netom nakon legendarnog uspjeha Vatrenih na SP u Rusiji i koja se već sada nalazi u brojnim turističkim brošurama.

Za Godišnju nagradu nominirani su još Petar Logar (područje vatrogastva), Gimnazija Vladimira Nazora – Školsko sportsko društvo Vladimir Nazor (područje sporta), Matej Nevešćanin i Šime Perić (područje sporta), OLIMP d.o.o za proizvodnju i trgovinu (područje gospodarstva), Udruga “A cappella” pjevanja A.K.A. Crescendo (područje kulture i umjetnosti), Sveučilište u Zadru (područje znanosti i obrazovanja), Josip Pulja (područje sporta, tjelesne kulture i ostala područja društvenog života), Anamarija Botica Miljanović (područje kulturno-prosvjetnog rada, društvenog i humanitarnog rada) te Šime Fantela i Mihovil Fantela (područje sporta).

Za dodjelu Nagrade Zadarske županije za životno djelo predloženo je ukupno sedam kandidata, a za dodjelu Godišnje nagrade za postignuća ostvarena u 2022. godini predloženo je ukupno 26 kandidata.

Fotografija Barbara Kurtin