Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

U Preku, Banju i Tkonu grade se meteorološke stanice

Preko, Banj i Tkon najkasnije do kraja sljedeće godine dobit će meteorološke stanice koje su sastavni dio projekta Državnoga hidrometeorološkog zavoda – Modernizacija meteorološke motriteljske mreže u RH − METMONIC.

-U Preku (Škrline) mjerit će se količina oborina i temperatura zraka, u Banju brzina i smjer vjetra te tlak zraka, a u Tkonu količina oborina, potvrdio je Stjepan Ivatek-Šahdan iz DHMZ-a, načelnik Sektora za projekte Europske unije, međunarodne projekte i informiranje te ujedno jedan od voditelja projekta METMONIC.

Zasad su na sve tri lokacije započeli građevinski radovi, postavljeni su temelji, a bude li sve išlo prema planu, dodaje, postaje će biti gotove i u funkciji do ljeta sljedeće godine ili najkasnije do početka zime.

Svrha projekta METMONIC je uspostava suvremenog i kvalitetnog sustava automatskih prizemnih meteoroloških postaja, oceanografskih plutača i daljinskih sustava mjerenja atmosfere, uključivši sustav meteoroloških radara, na ukupno 450 postaja, kako bi se osigurao sljediv, reprezentativan, visokokvalitetan, pouzdan i pravodoban podatak o stanju atmosfere i mora na čitavom području Republike Hrvatske.

Time će se omogućiti kontinuirano praćenje vremena, klime i klimatskih promjena te upozorenja na opasne vremenske prilike s ciljem podrške sustavima prilagodbe na klimatske promjene i djelovanja u slučaju prirodnih nepogoda, čime se ostvaruje izravna podrška održivom razvoju te povećanju sigurnosti i očuvanju ljudskih života i dobara, navode u DHMZ-u.

Analiza trenutačnog stanja meteorološke motriteljske mreže te tehničkih, informacijskih i organizacijskih sustava koji je podržavaju potvrdila je da postoji velika potreba za povećanjem dostupnosti mjerenih podataka klimatoloških varijabli i analiza klimatskih prilika za potrebe različitih grana gospodarstva i javnih djelatnosti.

Projekt METMONIC ukupno je vrijedan 343,9 milijuna kuna, od čega je iz EU fondova u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ osigurano 85 posto sufinanciranja ukupno prihvatljivih troškova te 15 posto iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.