Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

“Lavandijerice” M. Vladić-Maštruko ujedinile mještane Preka svih generacija

Galerija POU Dom na žalu u Preku ugostila je u petak navečer izložbu slika akademske slikarice Manuele Vladić-Maštruko “Bijele ribice lavandijerice – Ususret muzeju preških pralja”.

U nizu kreativnih ideja i htijenja, Manuela Vladić-Maštruko i Udruga Arte Insula kao autori projekta priredili su ovu zanimljivu i nadahnjujuću izložbu s muzeografskim naznakama u suradnji s Općinom Preko, Zadarskom županijom, Etnografskim odjelom Narodnog muzeja iz Zadra, Turističkom zajednicom Općine Preko, POU Dom na žalu, Udrugom žena Luzor i mještanima Preka.

-Zahvaljujući autoričinom talentu i predanosti, projekt “Bijele ribice lavandijerice” imao je izniman utjecaj na očuvanje kulturnoga i povijesnoga blaga otočnog života dalmatinskoga kraja i mjesta Preka i lokalni stav prema kulturnoj baštini te ima potencijal za široku primjenu diljem Europe, naglasio je na otvorenju prof. dr. Robert Bacalja, urednik slikovnice/knjige “Bijele ribice lavandijerice”.

Dodao je kako je u lokalnoj zajednici projekt zaživio kao važan dokaz trajanja i opstanka otočnog čovjeka te primjer i poticaj dokaza identiteta za druge zajednice jer potiče društvenu suradnju i uključenost – što je danas značajnije nego ikada prije.

Na izložbi su predstavljene originalne ilustracije iz slikovnice, dokumentaristički oblikovan prikaz razvoja projekta. Kako danas svaki suvremeni muzej mora imati i razvijenu edukacijsku djelatnost, podrazumijeva se da ima i svoj muzejski shop! Zato nam autorica uz svoju komemorativnu i edukativnu viziju Muzeja preških pralja nudi i umjetnički oblikovane predmete i memorabilije, osmišljene s puno pažnje i oblikovane posebno za ovu prigodu.

Uz zahvalu slikarici Manueli Vladić-Maštruko na “ovom velebnom projektu, koji je u kulturnom i društvenom smislu obilježio proteklih 12 mjeseci u Preku”, načelnik Općine Preko Jure Brižić najavio je da će Prečani svake godine na Dušni dan, 2. studenoga, oživjeti sjećanje na stradanje 16 prijeških lavandijera puštanjem u more papirnatih lampiona, što je bila ideja M. Vladić-Maštruko prilikom obilježavanja lanjske, 130. obljetnice toga tragičnoga događaja.

Akademska slikarica Manuela Vladić-Maštruko dobila je ove godine i nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije za djecu starije dobi u autorskoj slikovnici “Bijele ribice lavandijerice” te posebno priznanje za njegovanje ugljanske čakavice!!!

U programu otvorenja sudjelovala je Udruga žena Luzor iz Preka.

Izložba je prodajnog karaktera, a može se razgledati do kraja kolovoza svaki dan osim nedjeljom od 19 do 22 sata.