Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Turisti i domaći razgrabili čičvardu s blitvom i zelje s peštom

-Ovo vam je za prste polizati! Mi u Međimurju ne kuhamo zelje na ovaj način, a čičvardu skoro uopće. A ni maslinovo ulje ne koristimo baš često…. Zato sada ovako uživamo, komentirali su u petak navečer turisti iz Kotoribe na “Večeri priješke kužine”.

Cijelo poslijepodne duž Vrulje u središtu mjesta širio se miris domaćeg maslinova ulja, češnjaka, zelja, blitve…., a navečer su turisti i domaći razgrabili više od 300 porcija čičvarde s blitvom i zelja s peštom, tradicionalnih prijeških jela.

-Tome treba dodati i domaće vino te frite koje u Preku, po mišljenju mnogih, najbolje pripremaju članice iz Udruge žena Luzor. One su šlag na torti ove naše male gastro-manifestacije koju podjednako vole i domaći i gosti, komentirao je direktor TZO Preko Ivan Košta.

A posjetitelji su, osim u starim priješkim jelima, mogli uživati i u glazbi Klape Kamik iz Kostrene i na štandu kupiti ručno izrađene suvenire, domaće maslinovo ulje, rakije, likere, džemove….

Još jedna “Večer priješke kužine” pokazala je da su tradicionalna i autohtona kulinarska baština ono što gosti više vole od unificirane i standardne turističke ponude.

I ovoga puta zvijezde večeri bili su kuhari Ivo Jerolimov i Damir Brižić, koji su za spremanje starih prijeških jela utrošili 6 kg čičvarde, 15 kg krumpira, 17 glavica zelja, 3 kg blitve i 10 kg suhoga mesa.