Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

I boduli zaplovili s posadom “Optimista oko Zadra”

On je glavni lik, najmanji, najjednostavniji i najnježniji. On je Optimist! Vrsta jedrilice kojom nas od Foše do Uskoka na Boriku vode Mirjana Mrkela i Marin Franić u slikovnici “Optimist oko Zadra.

Na putu po zadarskim znamenitostima, otisnuli su se preko kanala, nakratko usidrili u POU Dom na žalu i predstavili po svemu jedinstveni vodič Zadra.

– Ukratko, Optimist plovi gradom i razmišlja o njegovim znamenitostima. Ali dublja priča je optimizam kao univerzalna vrijednost. Krenula sam od toga da svi trebamo biti optimisti i našla sam malu jedrilicu klase optimist. To je jedrilica za djecu, to je poveznica i to je priča koja me tjerala naprijed, kazala je autorica teksta Mirjana Mrkela te istaknula da je slikovnica čitatelje privukla i zbog prekrasnih ilustracija Marina Franića.

S njih dvoje, Mirjanom i Marinom, upoznajemo Zadar kroz 25 priča, pjesmica, te isto toliko ilustracija. Susrećemo se s pojmovima grada Zadra – sveti Šimun Bogonosac, Kopnena vrata, Pet bunara, Prirodoslovni muzej, Špiro Brusina, sveti Krševan, zvonik crkve svete Stošije, Forum, crkva svetoga Donata, Morske orgulje, likovi iz slikovnica Vesne Parun, podmorska arheologija, pape u Zadru, gradski bedemi, barkajoli, veslački klub, košarka, pomorci, Narodni list i prva pjesma na hrvatskome jeziku, maraška, Jedriličarski klub Uskok, zalazak Sunca….

– Bio je izazov raditi slikovnicu, pogotovo s ovakvim tekstom koji se veže uza Zadar. Želio sam ponuditi nešto drukčije, a opet prepoznatljivo, nešto po čemu smo poznati moja Tvornica mašte, ja, moj škoj i cijelo promišljanje o svijetu i onome što nas okružuje, objašnjavao je iz svoga prepoznatljivog kaina Marin Franić, Lukoranac sa zadarskom adresom.

Predstavljanje slikovnice nadahnuto je vodio Ante Župan, tekstove je govorila Mirjana Mrkela, čuli smo i stihove Marina Franića/Blind Artista, a nisu izostali ni komentari/pitanja znatiželjne publike.

Barem nakratko, s posadom “Optimista oko Zadra” zaplovili su u subotu navečer i boduli u nadi da će mala jedrilica još koji put uploviti u prešku luku.