Predavanje i izložba o fra Dragutinu Parčiću u samostanu na Školjiću

Predavanje i izložba o fra Dragutinu Parčiću u samostanu na Školjiću

Franjevački samostan sv. Pavla Pustinjaka na Galevcu (Školjiću), Turistička zajednica Općine Preko i Društvo prijatelja glagoljice iz Zagreba organiziraju u subotu, 9. srpnja u 19 sati predavanje i izložbu posvećenu fra Dragutinu Parčiću.

Dragutin Antun Parčić, znameniti hrvatski glagoljaš, leksikograf, jezikoslovac i fotograf, rođen je u Vrbniku na otoku Krku 26. svibnja 1832. Umro je u Rimu 1902. godine.

Godine 1851. upisuje studij bogoslovije na središnjem nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu Zmajević u Zadru.

Od 1860. do 1864. boravio je na otočiću Galevcu (Školjiću) pored Preka, gdje je imenovan poglavarom tamošnjeg Samostana franjevaca trećoredaca glagoljaša. Tu je osnovao i svoj fotografski atelijer i laboratorij. U samostanskoj bogoslovnoj školi bio je profesor, a u to se vrijeme bavio i kartografijom i bilinarstvom (botanikom).

Parčić je bio svestran, bavio se kartografijom, tiskarstvom, slikarstvom, pjesništvom, prevođenjem, prirodoslovljem, botanikom, astronomijom i fotografijom. Parčić je bio pionir fotografije u Hrvatskoj i autor jedne od najstarijih fotografija Sunca na svijetu. Riječ je o triptihu pomrčine Sunca snimljenom u tehnici dagerotipiji na staru godinu 1861. godine u Zadru.