Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Spašene i restaurirane još četiri knjige o Uljarskoj zadruzi u Preku

Još četiri knjige, koje svjedoče o radu i poslovanju Uljarske zadruge u Preku, spašene su od propadanja i zaborava.

Obnovljene i digitalizirane, Općini Preko predao ih je Davor Klarin, Prečanin sa zagrebačkom adresom, zaljubljenik u bogatu povijest svoga mjesta i otoka Ugljana, fotograf.

-Riječ je o poslovnim knjigama i zapisnicima o osnutku i članovima Uljarske zadruge, najstariji je zapis iz 1908. godine. Sve je to građa koja svjedoči o povijesti Preka, brojnim obiteljima i istaknutim pojedincima, biskupu Marceliću, koji je potaknuo osnivanje zadruge i imao iskaznicu s rednim brojem jedan, o sedam preških mlinova… govori Davor Klarin, koji sve što je vezano uz povijest Preka i zadruge revno skuplja i bilježi, a osobno je nadzirao restauraciju knjiga u Knjigovežnici 1924. u Zagrebu, jednoj od rijetkih u kojoj se još uvijek sve radi ručno.

Nakon što je Općina Preko u veljači 2021. godine predala Državnom arhivu u Zadru sedam knjiga nekadašnje Uljarske zadruge u Preku, utemeljene 1905. godine, suradnja s arhivom je nastavljena.

-Troje djelatnika Državnoga arhiva Zadar boravili su kod nas u Preku, popisali su i arhivirali građu Uljarske zadruge, ukupno u 19 kutija, u kojima su, među ostalim, različiti spisi, izvještaji o nesrećama radnika, imenik zadrugara, fotografije, plakete, knjiga mlinova, popis skladištene robe, financijska dokumentacija… Pronađena je i dokumentacija bivšega Hotela Preko, Turističkog društva Preko – jednom riječju, bogata povijest mjesta i života posljednjih više od stotinu godina. Naša je želja da sve što je pronađeno, što je već postalo dio građe Državnoga arhiva, i ovo što je nedavno popisano, kao i ove vrijedne knjige koje nam je gospodin Klarin donio, da to ostane trajno na jednome mjestu sačuvano. Da nam se ne dogodi kao u nekim drugim mjestima da to završi na smetlištu. Želimo da to bude dostupno svima jer će u budućnosti neki ljudi to možda proučavati i pisati znanstvene radove o povijesti zadrugarstva u Preku, objašnjava načelnik Brižić.

Dodaje i kako je želja Općine Preko da se 2025. godine dostojno obilježi 120. obljetnica osnutka Uljarske zadruge Preko i objavi prigodna knjiga o radu zadruge.