Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

U PP Telašćica otvoren Interpretacijsko-edukacijski centar Grpašćak

U Parku prirode Telašćica na Dugom otoku u srijedu je otvoren Interpretacijsko-edukacijski centar Grpašćak.

Riječ je o obnovi vidikovca na najvišem strmcu Jadrana, na 146 metara nadmorske visine, smještenom neposredno iznad klifova, strmih Stena, koje se uzdižu do 200 metara nad morem i spuštaju u dubinu od 90 metara.

-Ovim centrom Park prirode Telašćica napokon ima što ponuditi gostima koji posjećuju ovaj jedinstveni vidikovac. Posebno je hvalevrijedno što će osim prekrasne panorame na Telašćicu, Kornate i pučinu ovaj centar posjetiteljima omogućiti da se bolje upoznaju s bogatom prirodnom baštinom ove veličanstvene uvale, rekao je prilikom otvaranja Centra Grapašćak osobni izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zvonimir Frka Petešić.

Javna ustanova Park prirode Telašćica otvorenjem Interpretacijsko-edukacijskog centra Grpašćak dobit će ne važan centar za rad nego i novi oblik turističke ponude parka.

– Posjećenost parka, osobito uvale Mir i slanog jezera, iznimno je velika, pogotovo u ljetnim mjesecima. No osim prelijepe prirode, posjetiteljima je potrebno pružiti još nešto, ali i voditi računa o tome da se priroda sačuva od negativnog utjecaja čovjeka. I to nešto stiže nam danas u svoj svojoj punini upravo u obliku ovog Interpretacijsko-edukacijskog centra Grpašćak. Dobili smo novi turistički proizvod kroz koji će se moći predstaviti i autohtoni proizvodi te zaposliti lokalno stanovništvo, a što je, u konačnici, velik doprinos dobrobiti lokalne zajednice, kazao je zadarski župan Božidar Longin.

Ukupna vrijednost projekta je 25,2 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi su 15,5 milijuna kuna, od čega je 85 posto, ili 13,2 milijuna kuna, osigurano je iz europskih fondova. Glavni projektant je arhitekt Nikola Šimunić iz Zagreba.

Ideja da se Grpašćak pretvori u posjetiteljski centar stara je 15-ak  godina, kada su Ministarstvo kulture i Ministarstvo obrane sklopili sporazum prema kojem je MORH predao tadašnju Postaju obalnog motrenja na korištenje i upravljanje Javnoj ustanovi Park prirode Telašćica.

Izvorni izgled tvrđave Grpašćak datira iz 1911. godine, kada je sagrađena kao vojna utvrda Austro-Ugarske Monarhije. Služila je isključivo kao vojna izvidnica austrougarske ratne mornarice. Tvrđava je godinama bila korištena kao vojna utvrda. U novije doba utvrdu je koristila Hrvatska vojska koja ju je prepustila Parku prirode Telašćica.

Fotografije Zadarska županija i PP Telašćica