Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Otočani sa svih kontinenata posjetili Preko i Lamjanu

U sklopu međunarodne znanstvene konferencije “Islands: Nature and Culture”, koja se od ponedjeljka održava na Sveučilištu u Zadru, više od stotinu otočana sa svih kontinenata u srijedu su posjetili otok Ugljan.

-Razgovarati o otocima, a ne posjetiti nijedan otok – ne bi imalo smisla. Zato smo za posjet i obilazak odabrali tri otoka u zadarskom arhipelagu. Slična, a opet različita: Pag koji je mostom spojen s kopnom, Ugljan koji je najbliži Zadru i ima najbolju brodsku povezanost i Dugi otok kao najistureniji, pučinski otok na našem području, objašnjava predsjednica organizacijskog odbora konferencije, izv. prof. dr. sc. Anica Čuka.

Brodom iz Zadra uputili su se prema Ždrelcu, obišli Lamjanu, brodogradilište i kaveze za uzgoj riba, a poslijepodne su proveli u Preku.

-Obišli smo Lamjanu, da vide vide kako na našim otocima postoje i neke druge aktivnosti poput brodogradnje i marikulture, koja je novijega datuma. Bili su dosta iznenađeni , neki nisu uopće znali da se tuna može uzgajati u kavezima, a nakon razgledavanja Preka predavanje u crkvi Gospe od Ružarija održao je prof. dr. sc. Nenad Starc s Ekonomskog instituta u Zagrebu, dodala je profesorica Čuka.

Domaćin u Preku bio je župnik don Filip Kucelin, koji je goste pozdravio i ukratko ih upoznao sa svojom župom, te uime Turističke zajednice Općine Preko Julija Kačan, a prije predavanja pred crkvom su predahnuli uz frite koje su pripremile članice Udruge žena Luzor iz Preka.