Obilježena 175. godišnjica rođenja biskupa Josipa Marčelića

Obilježena 175. godišnjica rođenja biskupa Josipa Marčelića

U povodu 175 godina rođenja dubrovačkoga biskupa Josipa Grgura Marčelića, u novoj crkvi u Preku koncelebrirano misno slavlje predvodio je 23. ožujka župnik don Filip Kucelin, izvijestila je Informativna katolička agencija.

Mons. Marčelić rodio se 1847. godine u Preku na otoku Ugljanu, sjemenište i bogosloviju uspješno je završio u Zadru te je potom upućen u Beč na doktorat. Nakon postignuta doktorata vraća se kao profesor u Zadarsku nadbiskupiju do imenovanja najprije upraviteljem Kotorske biskupije, a potom 1894. godine biskupom dubrovačkim. Tamo je služio do svoje smrti – pune 34 godine. Pokopan je u novoj crkvi u svom rodnom Preku – po vlastitoj želji – gdje si je i pripravio grobnicu.

Slavlje je počelo molitvom krunice i razmišljanjima biskupa uzetih iz pisama bl. Mariji Propetoga Isusa Petković. Potom su uslijedili blaženičini zazivi i hvale Vječnome Ocu. Misno slavlje, na kojem se okupilo mnogo vjernika iz Preka i ostalih mjesta na otoku Ugljanu, započelo je stihovima “Mi treba da se hvalimo križem Gospodina našega Isusa Krista” referirajući tako na biskupovo geslo i program: “U križu je spas”.

U propovijedi župnik se osvrnuo na biskupove riječi iz pisma bl. Mariji Petković “Sve samo veselo u Gospodinu” i zapitao se: “Kako je moguće spojiti križ s veseljem”? Pojasnio je kako su “križ i ljudski život nerazdvojni. Križ je dio naših života, ali nije naš cilj nego naše sredstvo, način kako dolazimo do raja. Zato se radujemo, jer vjerujemo Gospodnjoj riječi da će svi koji su u Gospodinu usnuli biti zajedno s njime i uskrišeni.”

“Kršćanin, čak i kad nosi najteže križeve, ne gubi radost jer zna: nakon velikog petka dolazi Uskrs”. Važno je naglasiti kako biskup u više navrata sestre potiče na radost i na veselje. To je poruka i kršćaninu: kršćanin ne očajava, kršćanin zna da Bog ispunja sva svoja obećanja i sve izvodi na dobro, zaključio je don Filip Kucelin.

Misu je slavio u koncelebraciji franjevaca trećoredaca sa Školjića o. Bože Sučića i o. Ivana Badurine.

Nakon završnog blagoslova uslijedila je molitva i odrješenje na grobu blagopokojnog biskupa kako je to u Preku običaj od davnine. Biskup počiva u miru pod oltarom bl. Marije Petković, kojoj je pomogao osnovati Družbu kćeri milosrđa.

Slavlje je okončano pjesmom “Zdravo, Djevo”, u čast Gospi, zaštitnici župe Preko, ali i naslovnice katedrale u Dubrovniku na čijoj je katedri preški sin sjedio pune 34 godine.

Fotografija ika.hkm.hr