Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Ilustracije Lukoranca Marina Franića zaplovile s “Optimistom oko Zadra”

“Optimist oko Zadra” – slikovnica za velike i male ili jednostavno vodič, knjiga kakvu Zadar još nije imao, a zaslužio ju je.

Snage su udružili autorica teksta Mirjana Mrkela, ilustrator je bio Marin Franić (Tvornica mašte), a urednik, književnik Frane Herenda, koji ističe kako je ponosan na suradnju s pjesnikinjom Mirjanom Mrkela i Marinom Franićem.

-Od lijepe ideje, prekrasnih Mirjaninih pjesama koje služe kao vodič po Zadru, preko Marinovih razigranih ilustracija došli smo do iznimno lijepe slikovnice na koju Zadar može biti ponosan, dodaje.

Glavni lik slikovnice je mala jedrilica Optimist koja plovi do svih najbitniji zadarskih lokacija i onoga što Zadar čini Zadrom, a naš Lukoranac, Blind Artist Marin Franić, udahnuo joj je život na svoj osebujan način.

-Zahvalan sam na ovoj našoj suradnji, stvaranju jedne lijepe priče koju ostavljamo iza nas, našem gradu, našoj djeci. Nadam se da će djeca, ali i veliki, zavoljeti slikovnicu i upoznati najljepši grad u dubinama s Optimistom pod rukom, govori Marin i ističe kako mu je posljednja ilustracija u knjizi posebno draga jer predstavlja slobodu.

-Mali Optimist ima krila, leti slobodan u svoju plovidbu, a sloboda je nešto što nam nitko ne smije oteti, poručuje.

Reakcije čitatelja, kaže, dosad su odlične.

-Javljaju se čak i tete iz zadarskih vrtića jer su djeca zavoljela Optimista. Srce mi je veliko radi toga! Ja sam se na malog Optimista ukrcao kao ilustrator. Bila mi je velika čast likovno oživjeti slovo naše nagrađivane spisateljice Mirjane i obojati sve u duhu i bojama Tvornice mašte. Mirjanina forma i stil pisanja su zanimljivi, bilo je to lijepo  putovanje, stvaranje pa nek’ traje… Sve je dodatno premazala naša Petra Kuzmić, dizajnerica, s kojom je također  bilo zadovoljstvo stvarati. Svi skupa smo uložili puno ljubavi, rada i vitra, a sad nas čekaju promocije pa nastavljamo ploviti… Pravo kroz vitar! Svoj rad posvećujem svojoj djeci Pašku i Leniju, ali i mom otoku, Lukoranu, obitelji sa škoja zbog kojih mi sarce jače kuca, dodaje Marin i završava riječima iz slikovnice:

Slikovnica “Optimist oko Zadra” poseban je vodič po Zadru.
Djelo kakvo Zadru još nije posvećeno, ali koje njegova bogata povijest svakako zaslužuje.

Nakladnik slikovnice je Panacea, a grafički urednik bio je Nenad Šimunić.