Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Dovršena obnova pet zgrada u PB Ugljan vrijedna 23 milijuna kuna

Dvije godine od početka prvih radova, u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan u Ugljanu u petak je predstavljen završetak obnove pet paviljona, od ukupno osam, vrijedan više od 23 milijuna kuna.

Kako je objasnio ravnatelj bolnice Mladen Mavar, riječ je o zgradama sagrađenima 1942. godine, u vrijeme talijanske okupacije u Drugome svjetskom ratu, a zbog dotrajalosti paviljona obnova je morala biti sveobuhvatna.

-Radovi su se izvodili parcijalno jer nismo mogli obnoviti istodobno svih pet zgrada zbog smještaja pacijenata. Obnova je bila sveobuhvatna, ostali su samo vanjski zidovi, što znači da su se na svim zgradama radili nova fasada s izolacijom zidova, krovišta, stolarija, toplinska izolacija podova, zamjena svih instalacija, dodao je Mavar te napomenuo da je od 23 milijuna kuna više od 11 milijuna bilo bespovratnih, a za dio sredstava bolnica se na 15 godina kreditno zadužila u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak.

Prvi ugovori za početak obnove potpisani su 2019. godine, u siječnju 2020. počeli su radovi, potkraj prošle godine sve je dovršeno, a nakon rekonstrukcije i energetske obnove svih pet zgrada ušteda električne energije iznosit će između 600 i 700.000 kuna godišnje.

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvitka i fondova Europske unije Šime Erlić naglasio je kako nije lako provesti nijedan europski projekt, a još ga je teže provesti na otoku.

-Još teže od svega toga je provesti ga ako si bolnica, jer je poznato kako bolnice funkcioniraju, znamo da imaju limit, i zato se u realizaciju ovakvoga projekta, u kojemu je obnovljeno pet zgrada, i neke puno financijski solidnije institucije ne bi se usudile ući tek tako. Za to treba imati hrabrosti, odvažnosti i vizije, razumijevanja lokalne i regionalne zajednice, a pomogli smo i mi iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Fond za zaštitu okoliša, Ministarstvo graditeljstva. Bez takve zajedničke podrške ovakav projekt ne bi bio izvediv. Ovaj je projekt primjer ulaganja u energetsku, zelenu obnovu na području Republike Hrvatske, poručio je državni tajnik Erlić.

Dodao je i kako je projekt obnove Psihijatrijske bolnice Ugljan primjer kako bi se trebala razvijati otočna zajednica, ulaganjem u zelene i održive projekte, a to je u skladu i s našim nacionalnim programom razvoja otoka.

Zadarski župan Božidar Longin kazao je kako nam podatak da ova ustanova hrabro kroči svojim sedmim desetljećem govori i o činjenici da je itekako bila potrebna obnova njenih zgrada.

-Ovo je bio velik, kolokvijalno rečeno, zalogaj. No, znamo da energetski projekti nisu samo trošak jer nakon njihove provedbe, imamo i veliku uštedu energije kako za grijanje, tako i za hlađenje, a ne trebam posebno isticati koliko je u obnovljenim zgradama boravak znatno ugodniji. S obzirom na to da smo na otoku, a i ravnatelj je bodul, moram reći da će mu se sigurno lice ozariti kada vidi pad režijskih troškova. Nakon ovoga ulaganja, pred bolnicom se nalazi još jedan, možda i najveći izazov – osiguravanje sredstava za gradnju novog bolničkog kompleksa. Vjerujem da će kroz novu financijsku perspektivu koja je pred nama, bolnica pronaći način kako ostvariti svoje planove. Županija kao osnivač pružit će im u tim aktivnostima svoju punu potporu, naglasio je župan Longin.

Načelnik Općine Preko Jure Brižić, na čijem je području Psihijatrijska bolnica Ugljan, također je istaknuo da bez dobro pripremljenih projekata, bez sinergije i potpore lokalne i regionalne zajednice te ministarstava nema ostvarivanja ovakvih projekata.

-Bez obzira na to što je za Psihijatrijsku bolnicu Ugljan zadužena Zadarska županija, mi smo cijelo vrijeme podržavali ovaj projekt jer je riječ o najvećem zahvatu ove vrste na našem području. U bolnici je zaposleno oko 140 otočana, s Ugljana i Pašmana, i naravno da nam je stalo do toga da oni rade u dobrim uvjetima, ali i da pacijenti imaju primjeren i kvalitetan smještaj. Od 1955. godine, kada je bolnica osnovana, ovo je prva veća obnova nakon koje ćemo zapravo dobiti posve novu zdravstvenu ustanovu, rekao je načelnik Brižić.

U Psihijatrijskoj bolnici Ugljan zaposleno je ukupno 290 djelatnika, a na liječenju je trenutačno oko 400 pacijenata. Obnovljeno je pet paviljona, Zgrada socijalnog smještaja, Centar socijalne psihijatrije i rehabilitacije, Odjel za alkoholizam, Odjel za produljeno liječenje, kuhinja i upravna zgrada, a u pripremi su projekti za obnovu preostale tri zgrade.