Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

NOVA RIVA U Čeprljandi obnovljen gat i saniran obalni zid

S prvim danima ožujka završeni su opsežni radovi na novom gatu i obalnom zidu u mjesnoj lučici Čeprljande.

Prema riječima ravnatelja Županijske lučke uprave Zadar Davora Škibole, koji je danas u pratnji zadarskoga župana Božidara Longina, državnih tajnika Josipa Bilavera i Šime Erliće te načelnika Općine Preko Jure Brižića, obišao novu rivu u Čeprljandi, riječ je o lučici u koju se nije ulagalo više od pedeset godina.

-Sanacija luke Čeprljanda bila je nužna jer je stara obala bila u derutnom stanju te je predstavljala opasnost za korisnike lučice, dodao je Škibola.

Projekt sanacije vrijedan je oko 1,86 milijuna kuna, a ostvaren je sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Županijske lučke uprave i Zadarske županije, uz operativnu podršku Općine Preko.

-Općina Preko pripremila je projektnu dokumentaciju prije dvije godine, a Županijska lučka uprava prijavila je projekt na natječaj resornoga ministarstva. Danas imamo potpuno novu rivu, a nakon sanacije obalnoga zida zadovoljeni su svi sigurnosni uvjeti i mislim da mještani mogu biti zadovoljni, komentirao je načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Ovo je još jedno u nizu ulaganja u lučku infrastrukturu na području Zadarske županije, u proteklih pet godina  uloženo je oko 250 milijuna kuna, a još je niz projekata u fazi realizacije ili pripreme, najavio je župan Longin.

Prema riječima državnoga tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josipa Bilavera, ovakvi projekti nastavak su ulaganja u morsku i lučku infrastrukturu u cijeloj Hrvatskoj. Ponosni smo što Zadarska županija, odnosno Županijska lučka uprava dobije više od 13 milijuna kuna nacionalnih sredstava, a jedan od projekata u koji se ulagalo je i ova mala lučica, koja je dobila novi gat i 80-ak metara sanirane obale.

Državni tajnik Bilaver najavio je da i u ovoj godini očekuju dodatnih 13 milijuna kuna za projekte koje je kandidirala Županijska lučka uprava Zadar.