Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Antička priča Olive i Olivera na novoj mozaik-klupi u Mulinama

Nakon gotovo jednogodišnjeg rada, Muline su dobile još jednu mozaik-klupu! Ovoga puta riječ je o tzv. antičkoj priči u kojoj nas u davnu prošlost vraćaju Oliva i Oliver.

Autorica i ove unikatne mozaik-klupe, smještene pokraj antičkoga mlina, je Božica Boška Kliman, koja je na području Općine Preko dosad napravila 12 mozaik-klupa.

-Klupu sam započela prošle godine u rujnu, a nastavila je ovoga ljeta. U međuvremenu se nije moglo raditi što zbog lošega vremena, što zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Ali Oliva i Oliver su sada tu i nadam se da će se svidjeti kako mještanima, tako i brojnim turistima koji obilaze antički mlin, kaže autorica.

Na prednjem dijelu klupa ima motive masline i antičkih amfora, a na bočnim dijelovima su s jedne strane Oliver s maslinovom grančicom, a s druge Oliva s amforom.

-Te dvije strane napravila je moja kćer Nikolina Kliman u mozaik-tehnici vrlo sličnoj onome kako se radilo u antici.
Na ovoj smo klupi napravili nekoliko krugova “kamene čipke” u kombinaciji sa staklom, što daje posebno bogat  izgled, ističe Božica Kliman.

Na klupi su, kao i uvijek, pomagala djeca iz mjesta, turisti i prolaznici koji su se slučajno zatekli u Mulinama.

-Djeca su u smjenama čekala kada će red doći na njih, najviše su se voljeli zavlačiti pod klupu i lijepiti pločice na teško dostupnim mjestima. Veliku pomoć dobila sam i od radnika općinske komunalne tvrtke Obala i parkovi. Oni su klupu fugirali, a dok su to radili vidjeli su da je otpala jedna pločica i odmah me nazvali. Budući da sam bila u Zagrebu, objasnila sam im gdje će u mom dvorištu na Ugljanu pronaći taj tip pločice. Bez problema su se snašli i zalijepili novu pločicu, a time pokazali koliko je i njima stalo do mozaik-klupe, prisjeća se gospođa Kliman.

Unikatne mozaik-klupe u Općini Preko, koje su dio projekta TZO Ugljan i Božice Kliman “Svako misto svoju klupu ima”, su Sestrunju, u Malom Lukoranu, Čeprljandi, ispred TZM Ugljan, na Mostiru, u Batalaži, Sušici, dvije u Mulinama, Gornjem Selu (Skraća), Ģuduću i Varošu.

Na proljeće sljedeće godine “mali laboratorij” gospođe Kliman počinje s izradom klupe u Fortošini.