Poljanac Zdravko Jadrijev – novi hrvatski rekorder u trčanju na 12 sati

Poljanac Zdravko Jadrijev – novi hrvatski rekorder u trčanju na 12 sati

Na atletskom stadionu Mladosti u Zagrebu, u subotu kasno okončan je međunarodni ultramaraton Zagreb 12H, odnosno utrka u trčanju na 12 sati, koji je ujedno bio i Prvenstvo Hrvatske u toj disciplini, donosi Jutarnji list.

Nastupilo je 88 ultramaratonaca koji su trčali krugove od 1400 metara po stazi u okolici stadiona, a najveću kilometražu ostvario je Zdravko Jadrijev pretrčavši 146.39 kilometara, dva kilometra više od drugoplasiranog Pavla Kruljca i 3.21 kilometara više od Slovenca Luke Videtiča.

U ženskoj konkurenciji najbolja je bila i Ines Jozić s pretrčanih 136.37 kilometara ispred Ines Bašić (128.49), te na trećem mjestu Talijanke Elena Fabiani (128.39).

-Odlična utrka, izvrsna konkurencija i fantastična pobjeda. Taktički sam mislio trčati čak i sporije u prvom dijelu utrke, no učinilo mi se da će mi konkurenti napraviti preveliku razliku pa sam ubrzao. Pobjedu sam osigurao u zadnjih sat vremena jer mi je ostalo dosta svježine i snage. Jako sam zadovoljan, izjavio je novinaru Deanu Baueru pobjednik utrke Zdravko Jadrijev, novi hrvatski rekorder u trčanju na 12 sati.

Zdravko Jadrijev rođeni je Poljanac, živi u Solinu, radi u Splitu, a trenira u MK Marjan u Splitu.

Prema pisanju Poslovnog dnevnika, Jadrijev je već dobro poznato ime u sportskom i maratonskom svijetu. Sklonost dugom trčanju je, kaže, nastala još u djetinjstvu jer je svakodnevno iz Poljane na otoku Ugljanu trčeći ili brzim hodom išao u tri kilometra udaljenu školu u Preko, odnosno kasnije na trajekt Preko – Zadar gdje je pohađao srednju elektrotehničku školu.

Na studiju u Splitu u pauzama od učenja trčao bi po Marjanu. Prije osam godina prešao je na mjesto voditelja Odjela za investicije u HEP Elektrodalmaciji Split, a s novom pozicijom suočio se s pojačanim stresom i povišenim tlakom, što je bio znak da nešto mora promijeniti. Stres je, kaže, počeo kompenzirati češćim treninzima, odnosno trčanjem po Marjanu. Kako su se tada njegovi sinovi Šime i Toni bavili gimnastikom i postizali dobre rezultate, Jadrijev je odlučio “odglumiti” da ima natjecateljske obveze te se prijavio na utrku od pet kilometara na Marjanskoj ligi, gdje je od 50-ak trkača bio zauzeo 15 mjesto.

-Od tada sam postao trkač – natjecatelj, a moja cijela obitelj, bolja polovica koja rekreativno trči te djeca, Šime koji se sada bavi atletikom i Toni koji trenira vaterpolo, bodre me i podržavaju u tome, govori.

Jadrijev trenira trčanje svaki dan, ponekad i dva puta dnevno, i to u Solinu gdje živi i po obližnjem Kliškom polju dok zahtjevnije treninge odrađuje na Marjanu.

-Najčešće trčim po asfaltu, a manje po makadamu i trail stazama. Kao odmor od trčanja odvozim ponešto kilometara na cestovnom biciklu, a znao sam otići i na triatlonske utrke. Plivanje baš i ne volim te ga odrađujem isključivo po uputama trenera. Jednom do dva puta mjesečno odradim i crossfit trening i tada svaki put dobijem laganu upalu mišića jer aktiviram i one mišiće koji se očito i ne koriste previše prilikom trčanja. Ukupni volumen treninga je 12- 15 sati tjedno. Ostatak vremena nastojim što više provesti s obitelji iako imam obveza i na Sveučilištu u Splitu, navodi.

Cijeli tekst o Jadrijevu pročitajte OVDJE.

Fotografija Željko Puhovski/Cropix