Fotografija Andrine Luić iz Lukorana bit će službena razglednica Europske unije

Fotografija Andrine Luić iz Lukorana bit će službena razglednica Europske unije

Fotografija novinarke i urednice Naših školja Andrine Luić, na kojoj su falkuša i murterska gajeta, pobijedila je na  fotografskom natječaju “Pozdrav s otoka” Europske komisije i postat će jedna od službenih razglednica Europske unije.

Fotografski natječaj “Pozdrav s otoka” u rujnu je objavilo Tajništvo Čiste energije za otoke EU Europske komisije. Fotografija s falkušom i murterskom gajetom na Hvaru pobijedila je u konkurenciji razglednica koje su stigle na natječaj iz Hrvatske, Italije, Španjolske, Njemačke, Portugala… Na natječaj, fotoizazov “Pozdrav s otoka”, svaki je autor mogao prijaviti samo jednu fotografiju, a kriteriji ocjenjivanja bili su originalnost, kreativnost, cjelokupni umjetnički dojam i kompozicija te vizualna privlačnost.

Pobjednička fotografija snimljena je u Starome Gradu na otoku Hvaru prije dvije godine tijekom Festivala brodova, mora i mornara Dani u Vali, koji organizira Udruga za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves uz Splita, čija je članica i Andrina Luić.

Fotografija Andrine Luić iz Malog Lukorana tako je postala službena razglednica Europske unije. Iako je bilo predviđeno da se odaberu dvije fotografije, žiri je ovoga puta iznimno odabrao tri – fotografiju s Hvara te s otoka Pantelleria u Italiji, autora Claudia Moscolonija, i s Lastova autora Tome & Jelene Župančić.

Po riječima Andrine Luić, dugogodišnje novinarke i reporterke, koja se od rane mladosti bavi fotografijom, nije bilo jednostavno od mnoštva snimljenih fotografija na otocima odabrati samo jednu. Za ovu se odlučila jer je, kako je kaže, “uistinu prava razglednica” – na njoj je diljem svijeta poznata falkuša i u daljini gajeta s jedrom s prepoznatljivim crveno-bijelim kockicama, koje ljude odmah asociraju na Hrvatsku.

Iz udruge Cronaves ističu da su iznimno ponosni što je na natječaju pobijedila upravo fotografija hrvatskih tradicionalnih drvenih brodova jer ona, kao što je rekla i autorica, predstavlja hrvatsku kulturu, tradiciju, pomorsku baštinu, otoke – sve po čemu je Hrvatska prepoznatljiva u Europskoj uniji i diljem svijeta.

Tajništvo Čiste energije za otoke EU Europske komisije uskoro će objaviti još dva fotografska natječaja “Pozdrav s otoka”, a pobjedničke fotografije sa sva tri natječaja bit će službene razglednice Europske unije.