Počinje zimsko računanje vremena – na automobilima obvezna dnevna svjetla

Počinje zimsko računanje vremena – na automobilima obvezna dnevna svjetla

U noći sa subote na nedjelju, 31. listopada u tri sata ujutro, počinje zimsko računanje vremena – pomicanjem kazaljke za jedan sat unatrag vrijeme u tri sata računa se kao dva sata.

Povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun električne energije pa će se ona prema višoj tarifi obračunavati od sedam sati do 21 sat, a prema nižoj tarifi od 21 sat do sedam sati.

Policija je izvijestila da će korištenje dnevnih/kratkih svjetala danju biti obvezno od 1. studenoga do 31. ožujka, a korištenje zimske opreme na vozilima od 15. studenoga do 15. travnja.

Vozači mopeda i skutera dužni su tijekom cijele godine imati upaljena kratka svjetla, a u slučaju nepoštovanja te odredbe platit će kaznu od 300 kuna.

Slično vrijedi i za bicikliste, koji od prvog sumraka do potpunog svanuća te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno bijelo svjetlo na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Nepoštovanje te mjere kažnjava se sa 500 kuna.

Fotografija tportal.hr/Marko Lukunić/PIXSELL